Oferte locuri de munca top

PUG valabil 23 de ani

Haosul din construcții este cauzat și de faptul că planurile urbanistice generale care stabilesc ce și cum se construiește nu mai corespund ”din punct de vedere al informațiilor și datelor conținute, nici al structurii și conținutului-cadru prevăzute de lege și nici al realității sociale, economice și al regimului juridic al imobilelor”, după cum recunosc autoritățile centrale.

Soluția pe care au găsit-o este de a prelungi prin lege valabilitatea PUG până va fi gata noul PUG.

Termenul limită de 31 decembrie 2018 se prorogă până la data de 31 decembrie 2023, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență care modifică Legea 350/2001.

În anul 2018 vor expira aproape jumătate (circa 48%) din totalul planurilor urbanistice generale, în 2019 circa 6%, iar în 2020 circa 7%, potrivit informațiilor obținute de MDRAP de la autoritățile administrației publice locale.

PUG-ul municipiului București a fost aprobat în anul 2000, a fost prelungit deja de patru ori, cu câte un an, în 2010 și 2011, apoi cu câte trei ani în 2012 și 2015 și expiră la 30 decembrie 2018, fără posibilitatea de prelungire dacă nu se modifică legea. Și oricum se pare că nu sunt nici un fel de șanse să fie finalizat până la finele acestui an.

Prin urmare, PUG –ul Bucureștiului va putea împlini frumoasa vârstă de 23 de ani !

Inițiatorii proiectului de OUG pentru prelungirea valabilității PUG-urilor susțin că fără o astfel de măsură se generează insecuritatea juridică a investițiilor.

Mai ales, că în anumite situații, instanțele de judecată au anulat autorizații de construire emise în baza unor documentații de urbanism al căror conținut nu mai corespundea prevederilor legale în vigoare la data emiterii actelor administrative ce au stat la baza procesului de autorizare.

De asemenea, expirarea valabilității PUG nu doar că va întârzia procedurile de realizare a investițiilor prin introducerea obligativității de elaborare de planuri urbanistice zonale dar poate avea efecte negative prin dispariția reglementărilor cu privire la spațiile verzi, infrastructura tehnico-edilitară și alte dotări și echipamente de interes general.

În situația în care o mare parte din documentațiile de urbanism au fost elaborate înaintea anului 2003, și întrucât, în lipsa finanțării adecvate și a duratei extrem de lungi de avizare, nu s-a reușit finalizarea actualizării în termenul prevăzut de legiuitor, dacă nu se modifică legea acestea nu vor mai putea fi prelungite după finalul anului 2018. Faptul va genera dificultăți majore în implementarea investițiilor, fiind necesară analizarea și reglementarea teritoriului pe bază de planuri urbanistice zonale pentru aproape toate tipurile de investiții.

Printre puţinele oraşe din ţară în care a fost actualizat PUG -ul este Cluj Napoca.  În Iași, în schimb, faptul că nu a fost aprobat un PUG actualizat creează dispute între consilierii locali care refuză, de câteva luni, să voteze planuri urbanistice zonale.

Observații privind proiectul de act normativ pot fi transmise la adresa de e-mail transparenta@mdrap.ro sau la numarul de fax 0372-114.569, până pe 22 iunie 2018.

Descarcati aici proiectul OUG de modificare a Legii 350/2001.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți și:

Cerere mare pentru locuintele dintr-un nou ansamblu rezidential

Proiect de mediu de peste 60 mil euro

51 blocuri din Bucuresti, in pregatire pentru reabilitare termica

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 4/ iunie 2018

Sus