Oferte locuri de munca top

Raport de mediu pe fazele de construire, functionare si demolare

Noi modificări legislative sunt în pregătire pentru evaluarea impactului pe care îl au asupra mediului proiectele de investiții, publice și private. Procedurile de încadrare și evaluare a impactului asupra mediului vor ține seama de impactul întregului proiect, inclusiv în cursul fazelor de construire, funcționare și, după caz, demolare.

Noul proiect de lege, aflat în dezbatere publică are ca scop transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor Directivei 2014/52/UE a Parlamentului European de modificare a Directivei 2011/92/UE privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice și private asupra mediului.

Atasat gasiti:

Proiectul Legii privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private

Procedura de evaluare a impactului asupra mediului (anexa 5)

Lista proiectelor supuse evaluarii, Criterii de selectie (anexe 1-4)

La data intrării în vigoare a prezentului act normativ, aflat acum în stadiu de proiect, se va abroga Hotărârea Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice și private asupra mediului, cu modificările şi completările ulterioare si a oricaror alte prevederi contrare. Prezentul proiect de lege include prevederile H.G. nr. 445/2009, cu modificările și completările ulterioare.

Directiva 2014/52/UE care modifică Directiva 2011/92/UE impune obligații care conduc la asigurarea unui nivel ridicat de protecție a mediului și a sănătății umane prin stabilirea de cerințe minime pentru evaluarea impactului proiectelor asupra mediului.

Pentru realizarea unei evaluări corecte a efectelor directe și indirecte ale unui proiect asupra mediului, trebuie asigurată obiectivitatea autorităților competente, prin evitarea conflictelor de interese prin separarea funcțională a autorității competente de inițiatorul proiectului, precum și prin separarea adecvată a funcțiilor care intră în conflict ale autorităților care îndeplinesc obligațiile care decurg din noua Directivă EIA.

Raportul privind impactul asupra mediului care se depune de titularul proiectului la autoritatea competentă pentru protecția mediului trebuie să includă o descriere a unor alternative corespunzătoare examinate de inițiatorul proiectului relevante pentru proiectul respectiv, inclusiv o sinteză adecvată a evoluției probabile a stării actuale a mediului în cazul în care proiectul nu este implementat, pentru a ameliora calitatea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului și pentru a permite integrarea considerentelor de mediu într-o etapă timpurie a elaborării proiectului.

Specialiștii implicați în pregătirea rapoartelor de evaluare a impactului asupra mediului trebuie să fie calificați și competenți, iar autoritățile competente să aibă cunoștințe de specialitate suficiente în domeniul proiectului, în vederea examinării acestuia și în scopul asigurării că informațiile furnizate de inițiatorul proiectului sunt complete și au un nivel ridicat în ceea ce privește calitatea.

Procedura de evaluare a impactului asupra mediului, prevăzută în anexa nr. 5, este parte integrantă din procedura de emitere a aprobării de dezvoltare.

 

Puteti transmite opinii/propuneri/sugestii pana pe 17 noiembrie la Ministerul Mediului, Direcția Generală Evaluare Impact și Controlul Poluării, Serviciul Evaluare Impact.

Persoanele de contact sunt: d-na Daniela Pineta, e-mail: daniela.pineta@mmediu.ro și d-na Luminița Andrei, email: luminita.andrei@mmediu.ro

 

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor

 ARENA Constructiilor nov – dec 2017 (click aici)coperta-ac8-mare  ARENA Constructiilor , oct 2017  (click aici) coperta-ac7

 

Sus