Oferte locuri de munca top

Record de angajati si lipsa de personal, concomitent, in constructii

În vara acestui an sectorul construcțiilor a consemnat cel mai mare număr de angajați de după anul 2000, potrivit datelor INS. Este vorba de angajați cu carte de muncă, nu și de lucrătorii care prestează muncă nefiscalizată.

Cu 430,2 mii de salariați în luna august a acestui an s-a depășit cu peste 1% vârful anului de boom 2008.

 

 

Deși înregistrează un nivel record de angajați, în același timp sectorul construcțiilor suferă de penurie de forță de muncă și, mai ales, de lucrători calificați.

Lipsa de personal s-a acutizat în ultimii trei ani de când volumul lucrărilor de construcții a crescut exploziv.

Pentru a putea fi realizate proiectele de investiții publice, pe lângă asigurarea finanțării, Guvernul a fost nevoit să sprijine atragerea de forță de muncă în construcții. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2019 au intrat în vigoare unele facilități fiscale acordate angajaților din acest sector. Măsura a condus la creșterea cu circa 13% a numărului salariaților din construcții, de la aplicarea facilităților și până în august anul acesta (cele mai recente date statistice). Astfel, au fost atrași în sistemul fiscalizat mulți dintre lucrătorii fără forme legale de angajare și unii dintre cei care lucrau în străinătate. Cum salariile nu au crescut la nivelul celor din țările dezvoltate nu s-a produs și o revenire masivă a specialiștilor din construcții.

Recrutorii au cereri pentru aproape toate specializările din construcții

”Piața nu este în prezent așa de generoasă din punct de vedere al candidaților, iar cererea este destul de mare”, spune reprezentantul firmei de recrutare Evolution HCC din Cluj Napoca. Firma face mai mult recrutare activă și head-hunting, ”adică mergem mai mult noi către ei, nu sunt foarte multe aplicări sau candidați, trebuie să căutăm candidați, mai ales ingineri.”

Dumitru Istrate, manager general al Dacca Working din Mediaș, spune: ”Dacă aș avea 200 de lucrători nu mi-ar ajunge să acoperim cererile pe care le avem. Căutăm în principiu fierari-betoniști, zidari, faianțatori, dulgheri, excavatoriști, deci practic toate meseriile din construcții”.

Firma Master Global Recruitment din București avea la jumătatea lunii octombrie cereri pentru aproximativ două sute de angajări. ”În primul rând, firmele caută muncitori necalificați în construcții, zidari, dulgheri, faianțari, adică aproape toate categoriile. Deficitul de forță de muncă în România este foarte mare și cam pentru toate specializările”, afirmă Răzvan Kalafani, managerul firmei menționate.

”Printre categoriile cele mai căutate de personal de către constructorii români se numără: lucrătorii cu beton şi cărămidă, fixatorii de oţel, muncitorii specializaţi în tencuieli, cofraje şi zugravii-vopsitori. De asemenea, firmele solicită forţă de muncă pentru executarea lucrărilor cu gipscarton, montarea de faianţă şi marmură, instalatori, electricieni, sudori sau muncitori pentru executarea confecţiilor din aluminiu şi PVC. Am primit cereri de furnizare de personal chiar şi pentru asigurarea mentenanţei clădirilor”, subliniază Yosef Gavriel Peisakh, șeful firmei Work From Asia SRL, care aduce personal din Asia.

”Nu mai sunt români care să muncească în construcții, nu mai sunt disponibili nici pe bani mulți, nici pe bani puțini”, este de părere Melania Pop, manager de dezvoltare la International Work Finder din București. ”Noi de patru ani aducem asiatici. Cererea a crescut foarte mult în ultimii doi ani, cu circa 20 – 30%. Avem cereri, pot să spun, în momentul de față de peste 2.000 de asiatici. Sunt 2.000 care trebuie aduși fizic, și toți sunt așteptați în primăvară, când începe sezonul în construcții”, spune doamna Pop.

Când o firmă nu le asigură iarna salariile, muncitorii se reorientează spre alt angajator

Munca în construcții este dificilă din punct de vedere fizic, de multe ori se desfășoară și în condiții meteo neprielnice (caniculă, vânt, ploaie), deseori muncitorii sunt cazați în containere de locuit.

În plus, munca este oarecum sezonieră pentru că unele activități din construcții nu pot fi efectuate pe vreme de iarnă, în situații de îngheț, crivăț sau căderi masive de zăpadă.

Muncitorii sunt afectați de lipsa veniturilor pe perioada de întrerupere a lucrului, ”dar se reorientează și își găsesc repede un alt angajator”, spune Dumitru Istrate, manager general al firmei de recrutare Dacca Working.

Pentru a nu își pierde iarna lucrătorii, mai ales pe cei calificați, iar apoi în primăvară să facă eforturi mari pentru a găsi noi muncitori, firmele de construcții sunt nevoite să le asigure venituri și pe perioada de întrerupere a muncii. Însă, acestea pot economisi până la jumătate din cheltuielile cu angajații care beneficiază de protecție socială pe perioada în care nu lucrează din cauza vremii neprielnice sau a stărilor de alertă/urgență, dacă sunt membre ale Casei Sociale a Constructorilor. Pe lângă contribuțiile angajatorilor și ale angajaților, indemnizațiile plătite salariaților de către CSC sunt asigurate și din cotele plătite de beneficiarii lucrărilor de construcții, precum și din repartizările suplimentare realizate din administrarea activelor financiare ale CSC.

Indemnizația plătită de CSC angajaților firmelor membre se ridică la 75% din media pe ultimele trei luni a salariului de bază brut și se acordă proporțional cu întreruperea activității. Cum volumul de muncă este redus mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, respectiv 15 decembrie – 15 ianuarie, salariații pot beneficia de protecție socială.

Salariile oferite au crescut anul acesta și cu 15%

Pentru a-și putea crește numărul de angajați necesar derulării proiectelor contractate, unele firme de construcții au majorat anul acesta salariile oferite la angajare.

”Din primăvară, salariile au crescut cu circa 15% față de anul trecut”, estimează managerul Evolution HCC.

Această creștere este apreciată ”în medie la 10-15%” de Dumitru Istrate, manager general al Dacca Working.

Alți recrutori sunt de părere că salariile oferite muncitorilor din Asia nu au înregistrat majorări.

Reprezentanții firmelor de recrutare ne-au spus că pentru un inginer proiectant, de exemplu, cu experiență, salariul net ajunge la 1.500 – 2.000 de euro, lunar.

Un inginer în execuție construcții, cu experiență, este angajat de la un salariu ce variază între 1.000 și 1.500 de euro, iar salariile pentru ingineri juniori încep de la 800 de euro.

Salariul net de angajare pentru un excavatorist începe de la 800 euro, pentru un fierar-betonist este de la 500 – 600 euro, la fel pentru zidari, zugravi, faianțatori.

Veronica Kanafani, administrator VRT Recruitment Agency, ne-a spus că pentru manipulatori mașini/utilaje de construcții salariul este de 800 de dolari, depinzând de experiență și domeniul de calificare. Pentru muncitorii din Asia salariul este exprimat, de regulă, în dolari SUA.

Anul acesta, pentru muncitori calificați din Nepal salariul lunar net oferit este de 700 – 750 de dolari iar pentru necalificați de 550 – 600 de dolari, plus bonuri de masă de 20 de lei pe zi plus cazare (care poate fi și în container de locuit), spune Răzvan Kalafani, de la Master Global Recruitment.

Pentru dulgheri, zidari, zugravi, salariul oferit începe de la 650 de dolari, în funcție de specializare, de anii de experiență, confirmă Melania Pop, manager de dezvoltare, International Work Finder.

La rândul său, Yosef Gavriel Peisakh, reprezentantul Work From Asia SRL, spune că un muncitor necalificat câştigă lunar un salariu net de 2.500 lei (circa 580 dolari), în timp ce unul calificat are venituri lunare de 3.000 lei (700 dolari) pentru un program de lucru de 8 ore pe zi, în condițiile în care muncesc 6 zile pe săptămână. Acestor salarii li se adaugă şi costurile aferente cazării şi meselor susţinute exclusiv de către angajatorii personalului străin.

Domnul Peisakh admite că salariile sunt mai mici cu aproximativ 10%, în cazul muncitorilor străini, însă în această situaţie angajatorul suportă alte costuri în plus, cum ar fi cele generate de procesul de recrutare, precum şi de asigurarea cazării şi a meselor. Astfel costurile sunt similare, dacă nu chiar mai mari pentru aducerea forţei de muncă străine, ”care vine însă la pachet cu un element de siguranţă, garantat de contractul de muncă semnat cu angajatul străin, pentru minim doi ani de zile”.

Costurile de recrutare cresc pentru persoanele calificate

Costul serviciului de recrutare este calculat în funcţie de numărul de muncitori solicitaţi. De exemplu, la Work From Asia SRL pentru un număr mai mare de 10 persoane, costul ar fi de 450 de euro/ persoană şi cu cât cererea vizează mai mulţi muncitori, poate scădea până la 300 de euro/ persoană.

Una este să recrutezi un muncitor necalificat, cum este un zidar, alta este să recrutezi un inginer. ”Una este să faci head-hunting, alta e să iei două mâini, două picioare, un necalificat în construcții”. Ca urmare și costurile diferă, în creștere de la 400 de euro/ muncitor, spune Melania Pop, manager dezvoltare, International Work Finder.

Firma de construcții trebuie să plătească avizul de muncă, o singură dată chiar dacă muncitorul lucrează câțiva ani, de asemenea taxa de permis de ședere, un total de 300 de euro. La acestea se adaugă un onorariu de 300 de euro pe persoană, în total 600 de euro de persoană pentru primul an, apoi 300 de euro pentru următorul an, spune Răzvan Kalafani.

Nevoia de muncitori în construcții crește

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Guvernul și-a asumat că până în 2025 va implementa o reformă prin care vor fi reduse „stimulentele fiscale excesive”, unul dintre sectoarele vizate fiind cel al construcțiilor.

Oficialii par să nu își amintească faptul că aceste facilități au fost introduse tocmai pentru că realizarea proiectelor de investiții era periclitată de penuria de forță de muncă în construcții.

Și în prezent derularea programelor de investiții este afectată de neparticiparea operatorilor economici la procedurile de achiziție publică organizate pentru investițiile finanțate de la bugetul local (proiectare sau execuție) sau depunerea unor oferte inacceptabile, motiv pentru care procedurile au trebuit anulate şi reluate o dată sau de mai multe ori, după cum ne-a transmis Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.

În condițiile în care țările europene au mari planuri de investiții pentru redresarea economică post pandemie crește considerabil cererea lor de muncitori calificați, pe care îi vor atrage cu salarii majorate.

Rămâne de văzut dacă anulând facilitățile fiscale acordate angajaților din construcții investițiile majore prevăzute în PNRR vor putea deveni realitate.

 

Sus