Oferte locuri de munca top

Reglementari in constructii: raspundere pentru investitori, caracteristicile materialelor si asigurari

Cine poartă un nivel de răspundere mai mare în realizarea construcțiilor, care va fi ciclul de viață a investiției, asigurările profesionale, precum și prevederi referitoare la materiale urmează să fie stabilite. Acestea vor face parte din Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor, care în prezent se află în consultare publică.

Codul va avea două cărți, iar cea de-a doua, numită „Despre construcții” va avea în total șase părți, în care vor fi tratate printre altele:

* Rolurile şi responsabilităţile factorilor interesaţi în domeniul construcţiilor

Prevederile normative vor viza factorii de decizie, executanţii, factorii cu atribuţii de urmărire şi control şi alţi factori interesaţi.

Se propune introducerea în Cod a unei secţiuni destinate identificării și definirii rolurilor şi responsabilităţilor fiecăruia dintre cei care participă direct sau indirect în procesul de realizare a unei construcţii.

Investitorul, indiferent dacă este o organizaţie privată sau una de interes public, trebuie să aibă un nivel de răspundere mai mare, nu numai în ce priveşte monitorizarea şi controlul proceselor, dar mai ales în pregătirea mai riguroasă a proiectelor de investiţii în domeniul construcţiilor. Aceasta presupune o structurare organizaţională internă adecvată, un nivel de competențe adecvat şi un sistem de control intern al managementului de proiect, care în prezent sunt insuficient reglementate.

De asemenea, va fi abordată o distincție mult mai clară și lipsită de ambiguități ȋntre rolurile și responsabilitățile legate de diversele stadii de pregătire a realizării construcției și cele legate de modul de funcționare, operare și ȋntreținere ȋn exploatare.

Modul de implicare a diverșilor factori interesați trebuie precizat ȋn așa fel ȋncât să se facă diferența, clar, ȋntre construcția ca obiect realizat și modul de funcționare a acesteia.

Se urmărește precizarea clară a obiectului verificării (ce exigențe, când) și care sunt rolurile și responsabilitățile celor implicați (investitor, proiectant, verificatori, organismele cu atribuții de control), angajării verificatorilor de către investitor. Procedurile de angajare trebuie să asigure perfecta independență a verificatorilor atât față de proiectant, cât și față de investitor.

Va fi avută în vedere introducerea obligativității ca verificatorii să intre ȋntr-un program de certificare periodică, pe baza unui sistem de perfecționare profesională continuă.

Ciclul de viață al investițiilor

Conform proiectului, vor fi reglementate etapele și stadiile ciclului de viață a investițiilor în construcții.

Ciclul de viață a investiției în construcții va fi stabilit pornind de la definirea strategică a temei de proiectare, elaborarea conceptului, continuând cu autorizarea proiectului în vederea construirii, proiectarea tehnică de execuție, construire, monitorizare și control, utilizare și post-utilizare.

Asigurări și materiale

Codul va include și prevederi specifice privind realizarea obiectivelor de investiții, cu referință inclusiv la asigurări profesionale și ale contractelor, precum și prevederi referitoare la materiale, produse, echipamente, sisteme şi tehnologii de construire. Ulterior definițiilor lucrărilor, tehnologiilor și sistemelor de construcții, vor fi menționate caracteristici și performanțe ale acestora, roluri și responsabilități, precum și reglementări privind monitorizarea și controlul.

În finalul codului se vor regăsi dispozițiile finale și tranzitorii reglementărilor propuse.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

3 Comentarii

  1. Georgescu Eugeniu said:

    Codul este de preferat sa fie supus dezbaterii publice. Anaiza dezbaterii trebuie sa fie facuta de specialisti neutrii in domeniu, impreuna cu elaboratorii. Codul trebuie sa aiba o perioada de imbunatatire de cca. 3 ani

  2. Chiriac Valeriu said:

    Un Cod facut pt taxe noi ingradiri si restrictii care o sa fie monitorizate de funtionari care n-au nici o treba cu constructiile ca si in momentul de fata.
    Sunt curios cat o sa dureze documentatia pt urbanism si pt scoaterea AC daca acum îți trebuie între doi , trei ani iar o casa P+ E1 la rosu il faci in trei ,patru luni ce parere aveti este normal ( suntem de rasul lumii dar nu intereseaza pe nimeni bani sa iasa) Nu-i o comicarie.
    Ma distrat etapele de viata a consstructiei care sa fie oare? tinerete,maturitate si pensionare si dupa ce constati etapa ce porcarie sa mai introduca pt percepere de taxe si noi restrictii.
    Pentru verificatori nu spun sa nu fie vpprificati sa fie verificati cat de des se doreste de inteleptii din legislativ dar sa fie gratuite ca sa nu – si faca salarii umflate pe seama verificatorilor cei din comisiile de examinare .
    Oare la ce bordeie facem noi fata de altii or fii necesare aceste masuri care o sa duca la marirea timpul de execuție a unei constructii si aparitia a tot felul de bagatori de seama unsi in functii de diversi politicieni sau institutii unele care n-au nici o legaura cu constructiile Ce mari intelepti sunt in spatele acestor prescriptii si de exemplu nu-i framanta faptul ca in Romania nu se mai face otelul beton care functie de marca il gaseam facut 0de romani si il foloseai functie de palierele de curgere ale lui pe care acum nu mai preocupa pe nimeni si am ajuns sa cumparam de la moldoveni , bulgari , turci etc. Mare-i mafia imobiliara nu credeti ca se dezvolta in voie?
    Sa auzim de bine ing.Valeriu CHITIAC

  3. Dan Copaceanu said:

    1. CINE ESTE DE VINĂ PENTRU “Neclaritatea normelor, paralelismele legislative, normele contradictorii între legi sau chiar în cadrul aceluiași act normativ, precum și ineficiența mecanismelor de control au făcut ca numărul situațiilor litigioase sau acțiunilor în justiție să fie în creștere în domeniul urbanismului și construcțiilor” ?
    2. Dacă elaborarea “Codului amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor” va fi făcută de către SPECIALIŞTII ACELORAŞI INSTITUŢII, care ar fi avut datoria să analizeze şi să stopeze apariţia acestor probleme, NU CREDEŢI CĂ NE FACEM ILUZII DEŞARTE?

Sus