Oferte locuri de munca top

Reglementari pentru furnizarea de energie electrica la clientii finali

Pentru furnizarea energiei electrice la clienții finalisunt propusereglementări, stabilindu-seastfel cadrul de reglementare pentru desfăşurarea activităţii de furnizare a energiei electrice la locurile de consum ale clienţilor finali. Aceasta conform unui proiect de ordin al ANRE.

Regulamentul se va aplica clienţilor finali de energie electrică, furnizorilor şi operatorilor de reţea, pentru asigurarea condiţiilor necesare furnizării energiei electrice la clienţii finali.

Reguli de contractare propuse pentru furnizarea energiei electrice

În vederea furnizării energiei electrice, în cazul unui loc de consum nou, clientul final va obţine avizultehnic de racordare şi certificatul de racordare al locului de consum la reţeaua electrică de interes public.

În cazul unui loc de consum existent, clientul final se va adresa unui furnizor de energie electrică, alege una dintre ofertele-tip publicate de acesta sau negociază condiţiile furnizării, ori recurge la selectarea furnizorului prin procedee specifice de licitaţie/achiziţie publică. După ce părţile convin asupra condiţiilor de furnizare, în cel mult 2 zile de la acceptarea ofertei acestea semnează contractul de furnizare a energiei electrice;

Totodată, este propus ca prin grija celui care va încheia contractul de reţea, în maximum 2 zile de la semnarea contractului de furnizare a energiei electrice, succesiv:

* se va notificaoperatorul de reţea (OR) la care este racordat locul de consum datele contractului de furnizare a energiei electrice semnat, respectiv durata de valabilitate, parametrii energiei electrice contractate, condiţiile de furnizare, PRE-ul (parte responsabilă cu echilibrarea) care preia responsabilitatea echilibrării

* se va încheia contractul/contractele de reţea de către furnizor sau de către clientul final, cu excepţia cazului în care clientul final este titular al unui contract de reţea existent, când acesta rămâne valabil, conform reglementărilor în vigoare.

Contractul de furnizare a energiei electrice va intra în vigoare la data prevăzută în cuprinsul acestuia, iar alimentarea cu energie electrică de către OR va fi asigurată pentru perioada coexistenţei contractului de furnizare, încheiat în condiţiile regulamentului, cu cel de reţea pentru locul de consum respectiv.

Documentul mai prevede ca, în cazul în care clientul final îndeplineşte condiţiile legale şi doreşte să beneficieze de serviciu universal, să se poată adresa furnizorului de ultimă instanță obligat/opțional) pentru furnizarea în regim de serviciu universal, iar FUI va remite acestuia oferta pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal.

Contractul de furnizare va putea fi încheiat, de regulă, pentru un loc de consum. În cazul în care clientul final are mai multe locuri de consum pentru care furnizorul este acelaşi, se poate încheia un singur contract de furnizare pentru toate sau o parte dintre locurile de consum care au acelaşi beneficiar şi acelaşi furnizor, conform înţelegerii părţilor contractante. Contractul va conţine anexele specifice fiecărui loc de consum, iar la includerea sau excluderea unui loc de consum din contract, modificarea se face prin act adiţional.

Sunt vizate inclusiv imobilele având destinaţia de locuinţă cu mai mulţi locatari, dar cu o singură instalaţie de racordare şi cu un singur contor de decontare, pentru care contractul de furnizare a energiei electrice se va putea încheia, după caz, cu:

* locatarul în spaţiul căruia este montat contorul de decontare;

* persoana împuternicită în acest sens de către ceilalţi locatari, în cazul în care contorul de decontare este montat în spaţiul comun.

Documente

Pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice, este propus ca solicitantul să prezinte furnizorului cel puţin următoarele documente:

* cererea de încheiere a contractului; în cazul solicitantului care alege o ofertă-tip, în cerere trebuie să se precizeze opţiunea acestuia privind oferta aleasă;

* copia actului de identitate/certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului al solicitantului;

* copia actului de proprietate sau a altui document care atestă dreptul de folosinţă al solicitantului asupra spaţiului care face obiectul locului de consum respectiv, din care, la solicitarea şi pentru protecţia clientului final, se pot șterge/anonimiza părţi nerelevante pentru activitatea de furnizare a energiei electrice; în cazul în care documentul atestă un drept de folosinţă temporară asupra acestui spaţiu printr-un act încheiat cu proprietarul, solicitantul trebuie să prezinte acordul scris al proprietarului de drept pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice, dacă această menţiune nu se regăseşte înscrisă în actul doveditor al dreptului de folosinţă.

Încetarea contractului de furnizare a energiei electrice

Prin document, este propus ca încetarea contractului să fie posibilă în următoarele situații:

* la încetarea perioadei de valabilitate a contractului

* prin acordul de voinţă al ambelor părţi contractante

* prin denunţarea unilaterală de către clientul final, cu respectarea clauzelor contractuale și în conformitate cu prevederile actelor normative în vigoare

* prin reziliere de către una din părțile contractante.

În cazul încetării contractului ca urmare a terminării duratei de valabilitate a acestuia, furnizorul va notifica clientului final data încetării cu minimum 30 de zile înainte. În cazul contractelor încheiate pe o perioadă mai mică de 60 de zile, notificările se vor face cu minimum 5 zile lucrătoare înainte de data încetării valabilităţii contractului. Notificarea poate fi comunicată clientului final în anexa la factură.

 

Descărcați aici Proiectul de Regulament de furnizare a energiei electrice la clienții finali

 

 

 

 

 

Citiți și:

In octombrie va incepe construirea unei cladiri de birouri

Peste 51 mil euro pentru lucrări de drumuri

Un hotel cu 14 niveluri va fi construit in cadrul unui mare proiect

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/ iunie 2019

Sus