Oferte locuri de munca top

Renovarile si cladirile verzi, stimulate cu fonduri europene

Valul de renovări care reface acum economia și creează clădiri verzi pentru viitor devine realitate. Consiliul European a aprobat Strategia privind valul de renovări și urmărește să intensifice eforturile de renovare în întreaga Uniune Europeană.

Statele membre au aprobat obiectivul strategiei de a dubla ratele reabilitării energetice în UE până în 2030.

Strategia abordează în același timp sărăcia energetică, creând noi locuri de muncă și promovând utilizarea eficientă a resurselor și economia circulară.

Având în vedere că milioane de europeni nu își pot permite să își încălzească locuința în mod adecvat, renovarea reprezintă, de asemenea, un răspuns important la sărăcia energetică și la calitatea vieții cetățenilor.

Strategia promovează în special renovările care reduc consumul de energie, reduc emisiile de gaze cu efect de seră, îmbunătățesc performanța de mediu a clădirilor și generează economii de costuri.

Statele membre subliniază că punctul de plecare pentru renovări ar trebui să fie reducerea rentabilă a cererii de energie și înlocuirea tehnologiilor de termoficare și de răcire cu emisii ridicate de dioxid de carbon sau ineficiente din punct de vedere energetic.

Acest lucru ar trebui să fie însoțit de integrarea soluțiilor eficiente din punct de vedere energetic și de utilizarea energiei din surse regenerabile, a căldurii reziduale sau a frigului rezidual.

Consiliul a subliniat importanța măsurilor de proiectare ecologică, de mediu și de etichetare energetică în promovarea unor soluții de termoficare și de răcire verzi și în facilitarea eliminării treptate a echipamentelor pe bază de combustibili fosili în modul cel mai eficient din punctul de vedere al prețurilor.

Consiliul a evidențiat rolul esențial al renovării clădirilor în procesul de redresare economică în urma pandemiei de COVID-19. Este vorba de oportunitatea oferită de Mecanismul de redresare și reziliență de a mobiliza investiții și de a acorda prioritate renovărilor clădirilor.

UE a stabilit un obiectiv de cel puțin 30% pentru acțiunile climatice în cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027 și de cel puțin 37% în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență.

Consiliul a subliniat că trebuie continuate lucrările pentru extinderea și combinarea opțiunilor de finanțare disponibile pentru renovarea clădirilor, cum ar fi subvențiile ecologice, stimulentele fiscale și pentru creditele verzi, obligațiunile verzi, sistemele de obligații în ceea ce privește economiile de energie.

Având în vedere că milioane de europeni nu își pot permite să își încălzească locuința în mod adecvat, renovarea reprezintă, de asemenea, un răspuns important la sărăcia energetică și la calitatea vieții cetățenilor.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2021

Sus