Oferte locuri de munca top

Retelele de gaze din tara vor primi 1 miliard de euro

Primăriile trebuie să organizeze procedurile de achiziție publică ca să aleagă executanții lucrărilor pentru distribuția gazelor naturale și să asigure implementarea proiectelor într-o perioadă relativ scurtă de timp. Aceasta pentru a putea accesa finanțare din tranșa de 200 de milioane de euro fonduri europene disponibile în acest sens.

Pentru ”Programul Național de racordare a populației și consumatorilor non-casnici la rețeaua inteligentă de distribuție a gazelor naturale”, ce urmează să fie aprobat prin OUG, prima tranșă este pentru perioada de programare 2014-2020. Restul de 800 de milioane euro vor fi alocate în perioada de programare 2021-2027.

Perioada de implementare a proiectelor de dezvoltare a infrastructurii inteligente de distribuție a gazelor naturale sprijinite prin POIM 2014 – 2020 se încheie la data de 31.12.2023.

Pentru a evita suportarea de costuri neeligibile de la bugetul de stat ca urmare nefinalizării proiectelor, Guvernul a pregătit un proiect de OUG pentru reglementarea cadrului legal în scopul includerii la finanțare din fonduri europene a unui Program Național de racordare a populației și consumatorilor non-casnici la rețeaua inteligentă de distribuție a gazelor naturale.

Conform proiectului de OUG, prin rețea inteligentă de distribuție a gazelor naturale se înțelege acea rețea care asigură cel puțin una din următoarele funcționalități:

– utilizarea instrumentelor inteligente în domeniul presiunii, debitelor, contorizării, inspecției interioare a conductelor, odorizare, protecție catodică, reacții anticipative, trasabilitate;

– tehnologii IT integrate care permit integrarea activităților participanților pe piața gazelor în procesele de transmitere, distribuție, stocarea și utilizarea gazelor prin participarea activă a utilizatorilor finali la creșterea eficienței rețelelor de gaze;

– tehnologii care să asigure o fiabilitate sporită a aprovizionării cu gaze naturale, să asigure un acces continuu, sigur și rentabil la gaze și să ofere, de asemenea, capacități tehnice pentru a oferi clienților servicii noi care să optimizeze consumul de gaze.

Prin program urmează să fie finanțate proiectele care vizează:

– înființarea rețelelor de distribuție inteligentă a gazelor naturale pentru racordul consumatorilor casnici și a consumatorilor non-casnici de tipul instituțiilor publice, agenților economici precum și a altor categorii de beneficiari non-casnici;

– extinderea rețelelor de distribuție inteligentă a gazelor naturale pentru racordul consumatorilor casnici și a consumatorilor non-casnici cu condiția ca rețeaua să fie proprietatea publică a Unităților Administrativ Teritoriale

– transformarea rețelelor de distribuție a gazelor naturale existente în rețele inteligente de distribuție a gazelor naturale pentru racordul consumatorilor casnici și a consumatorilor non-casnici cu condiția ca rețeaua să fie proprietatea publică a Unităților Administrativ Teritoriale.

Fondurile disponibile vor putea fi accesate de următoarele categorii de beneficiari:

  1. a) Unitățile Administrativ Teritoriale;
  2. b) Parteneriate constituite din unități administrativ teritoriale cu condiția ca până la începerea etapei de operare a infrastructurii construite să se constituie în Asociații de Dezvoltare Intercomunitară.
  3. c) Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară cu condiția ca să fie depusă o singură cerere de finanțare și un proiect

Finanțarea ”Programul Național de racordare a populației și consumatorilor non-casnici la rețeaua inteligentă de distribuție a gazelor naturale” a devenit posibilă ca urmare a Deciziei Comisiei Europene din 7 iulie 2020 care a aprobat modificarea Programului Operațional Infrastructură Mare, respectiv s-a aprobat modificarea axei prioritare 8 – Sisteme inteligente și sustenabile pentru energie și gaze naturale.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2020

Sus