Oferte locuri de munca top

Risc major de pierdere a 562 mil euro din POR

Există riscul major de dezangajare a fondurilor europene la nivelul Programului Operaţional Regional la finalul anului 2018, afirmă guvernanții în motivarea unui proiect de act normativ.

Mai precis, este vorba de circa 562 milioane de euro – suma FEDR posibil a fi dezangajată la nivelul POR.

O soluție găsită de guvernanți este să dimineze potențiala pierdere prin transferul a 100 milioane de euro către alt program.

Inițiatorii proiectului de act normativ spun că “există posibilitatea creşterii alocării financiare pentru Programul Operațional Inițiativa Pentru IMM-uri prin realocarea sumei de 100 milioane euro prevăzuţi în POR pentru implementarea unui alt tip de instrument financiar. Astfel, suma supusă riscului de dezangajare poate fi diminuată cu valoarea realocată, în condiţiile în care pentru acest tip de instrument, rambursarea din partea CE se realizează imediat, pe baza cererii de plată”.

Ținta minimă de realizat pentru evitarea dezangajarii fondurilor europene în anul 2018, la nivelul Programului Operațional Regional este în suma de 858,8 milioane euro. Până în prezent, suma FEDR realizată la nivelul programului este în valoare de 87,71 milioane euro, din care 26,97 milioane euro au fost solicitați spre rambursare de la Comisia Europeană.

Conform graficelor de depunere a cererilor de rambursare transmise de beneficiari, valoarea FEDR previzionată a fi declarată până la sfârșitul anului 2018 este de 236,23 milioane euro. Rezultă astfel o sumă FEDR posibil a fi dezangajată la nivelul Programului Operațional Regional în valoare de 561,73 milioane euro.

Se impune astfel necesitatea întreprinderii, în regim de urgență, a unor măsuri prin identificarea unor soluții de decontare a unor cheltuieli eligibile în cadrul programului și includerea acestora în aplicații de plată către CE.

În prezent, una dintre măsurile identificate pentru reducerea riscului dezangajării, la finalul anului 2018, a fondurilor alocate POR, este transferul POIIMM la MDRAP în vederea implementării acestuia sub forma unei axe prioritare distincte în cadrul POR.

Prin acest transfer, cheltuielile deja rambursate de către CE pentru POIIMM vor putea fi raportate ca şi cheltuieli realizate la nivelul POR, ceea ce va determina reducerea sumelor aflate în risc de dezangajare.

Având în vedere capacitatea deja existentă la nivelul AMPOR pentru gestionarea acestui program, reprezentanții Ministerului Dezvoltării consideră necesară să  preia gestionarea Programului Operațional Inițiativa pentru IMM-uri, în cadrul structurii Autorității de Management pentru Programul Operațional Regional.

În lipsa acestei schimbări, cadrul financiar al Programului se va diminua în consecință, cu suma dezangajată, existând riscul ca o parte din contractele de finanțare ce se vor semna până la sfârșitul anului 2018 (pentru apelurile lansate/ de lansat), să fie finanțate ulterior de la bugetul de stat, în lipsa cofinanțării de la Uniunea Europeană.

 

Citiți și:

Un nou hipermarket va obtine in curand autorizatia de construire

Nou proiect rezidential, aprobat în Capitala

10 mil lei pentru reabilitare termica, finantare aprobata

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 3/ mai 2018

 

Sus