Oferte locuri de munca top

Risc major in aprovizionarea cu lemne de foc a populatiei

Consiliului Concurenței avertizează cu privire la aprovizionarea populaţiei cu lemn de foc destinat încălzirii locuinţei. În Raportul acestei instituții privind investigația sectorială pe piața primară a lemnului din România se arată că este posibil ca disfuncționalitățile legate de aprovizionare să se repete şi chiar să se agraveze, întrucât cantitatea de lemn de foc disponibilă a RNP-Romsilva pentru aprovizionarea cu prioritate a populaţiei a scăzut semnificativ, de la circa 1200 mii mc/an la circa 500 mii mc/an.

Rapotul specifică și faptul că ponderea tăierilor ilegale în România este în continuare semnificativ mai mare decât în restul Uniunii Europene.

Cu toate acestea starea suprafeţelor împădurite la nivel naţional este mai bună decât imaginea creată în spaţiul public cu privire la aceasta. Raportul arată că, faţă de inventarul forestier naţional realizat la nivelul anilor ’80, suprafaţa împădurită a înregistrat o creştere efectivă cu circa 215.000 ha, reprezentând o creştere procentuală de circa 3,2%.

Volumul total de masă lemnoasă a crescut cu circa 771.000 mii mc, reprezentând o creştere procentuală de circa 53,1%, iar volumul mediu de masă lemnoasă la hectar a crescut cu circa 105 mc/ha, reprezentând o creştere procentuală de circa 48,4%. Începând cu anul 2015, în principal, ca urmare a demersurilor întreprinse de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, cu sprijinul populaţiei, al asociaţiilor pentru protecţia mediului şi al forestierilor din România, fenomenul tăierilor ilegale a cunoscut o diminuare considerabilă.

Conform raportului citat, fenomenele de defrişare identificate şi intens mediatizate în spaţiul public, cu grad mare de sensibilitate publică, au un caracter regional ori local, fiind situate cu preponderenţă în zone accesibile şi în suprafeţe de fond forestier pentru care nu se asigură respectarea regimului silvic.

Autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură a iniţiat modificarea Codului Silvic prin Legea 175/2017, tocmai pentru combaterea tăierilor ilegale în suprafeţele de fond forestier pentru care nu se asigură respectarea regimului silvic.

România se situează pe locul 9 în clasamentul european al producătorilor de masă lemnoasă fasonată, realizând o producție de lemn rotund de 15.068 mii mc. Aceasta reprezintă 3,54 % din producţia totală de lemn rotund realizată la nivel european.

Sectorul Silvic a realizat între 0,43% şi 0,44% din cifra de afaceri totală realizată la nivel naţional, deţinând între 1,005% şi 1,08% din numărul de salariaţi total, la nivel naţional.

Raportat la economia naţională, industria de prelucrare a lemnului a realizat între 1,16% şi 1,22%, din cifra de afaceri totală, realizată la nivel naţional, deţinând între 1,35% şi 1,42% din numărul de salariaţi, la nivel naţional.

Raportat la economia naţională, în perioada 2013 – 2015, industria mobilei a realizat între 0,8 % şi 0,84 % din cifra de afaceri realizată la nivel naţional, deţinând între 1,62 % şi 1,71 % din numărul de salariaţi.

Raportat la economia naţională, sectorul silvic, industria de prelucrare a lemnului şi industria mobilei au realizat între 2,4% şi 2,48% din cifra de afaceri totală, realizată la nivel national, deţinând între 3,98% şi 4,2% din numărul de salariaţi, la nivel naţional.

 

Citiți și:

Alte 46 mil euro pentru intretinerea drumurilor

Noi cladiri de birouri, depozitare si fabricare a produselor farmaceutice, langa Bucuresti

Fosta platforma industriala va fi ocupata de unitati spitalicesti

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor

 ARENA Constructiilor nov – dec 2017 (click aici)coperta-ac8-mare  ARENA Constructiilor , oct 2017  (click aici) coperta-ac7

 

Sus