Oferte locuri de munca top

Riscurile majorarii salariului minim pe economie

O nouă majorare a salariului minim brut generează mari riscuri ce trebuie luate în considerare, pentru fundamentarea acestei decizii.

Gabriel Colobațiu, președintele Prefbeton, asociație care reunește principalele companii producătoare de elemente prefabricate din beton din România, spune că nu este o veste bună pentru mediul de afaceri anunțul privind decizia de majorare a salariului minim brut la 2.080 lei de la 1 noiembrie 2018, și la 2.350 lei pentru persoanele cu vechime în muncă de peste 15 ani sau cu studii superioare. Decizia Guvernului de majorare a salariului minim brut garantat în plată, trebuie să fie, din punct de vedere legal, ulterioară consultării reprezentanților confederațiilor patronale și sindicale.

Din punct de vedere al mediului concurențial, majorarea salariului minim generează mai multe riscuri:

  1. Companiile care suportă această majorare au o cheltuială suplimentară importantă pe care trebuie să o transfere în piață. Acest lucru nu se poate realiza imediat, mai ales în sectoarele industriale, puternic concurențiale. În consecință, companiile vor trebui să reducă imediat alte cheltuieli, începând cu cele de investiții și personal (prin reducerea numărului de angajați).
  2. În sectorul construcțiilor, fiind unul sezonier, noua majorare a salariului minim brut nu face decât să oblige companiile la concedieri masive în perioada imediat următoare. De asemenea, această majorare nu face decât să încurajeze din nou munca la negru în cadrul micilor companii.
  3. Transferul acestor costuri suplimentare în piață înseamnă prețuri mai mari. Nici o companie nu poate compensa creșteri ale costurilor salariare prin creșteri de productivitate. Iar prețuri mai mari pentru produsele autohtone înseamnă un avantaj în plus pentru cele din import.
  4. Majorarea salariului pentru muncitorii necalificați va suprapune noul nivel peste cel al salariaților calificați, obligând companiile să majoreze salariile tuturor angajaților.

Aceste probleme vin deja pe fondul tensiunilor existente pe piața forței de muncă calificată din România.

Deși toate asociațiile profesionale au solicitat Guvernului să realizeze o reformă profundă a sistemului de ajutoare sociale, din păcate se pare că nu există niciun fel de voință politică în direcția stimulării includerii persoanelor active în câmpul muncii printr-o restructurare din temelii a sistemului de asistență socială.

Președintele Prefbeton, Gabriel Colobațiu, declară: ”Solicităm pe această cale implicarea Guvernului în sprijinirea mediului de afaceri din România prin elaborarea și adoptarea unui complex de măsuri care să îmbunătățească situația generală îngrijorătoare existentă pe piața forței de muncă și să contribuie la reducerea dezechilibrului existent între necesarul și oferta de forță de muncă calificată. Prima măsură în acest sens, care nu implică nici un fel de costuri, dar generează beneficii atât statului cât și mediului de afaceri, este fundamentarea și implementarea imediată a unei reforme a sistemului de ajutoare sociale”.

Concluzionând, majorarea salariului minim brut ar trebui stabilită prin consultări cu partenerii sociali, pe baza unor argumente fundamentate economic.

Preturile de vânzare a materialelor de constructii vor fi influențate de creșterea salariului minim pe economie

La rândul său, Claudiu Georgescu, președintele Asociației Producătorilor de Materiale de Construcții din România, ne-a declarat că prețurile de vânzare a produselor pentru construcții vor fi cu siguranță influențate de decizia Guvernului de a majora salariul minim pe economie. Iar aceasta nu se va datora producătorilor.

În marea lor majoritate angajații din unitățile producătoare sunt personal calificat și ținând seama de gradul de automatizare putem spune chiar înalt calificat. Deci, din această zonă nu se prevăd majorări. Ele vor apărea sigur pe lanțul comercial, mai ales în zona de retail, acolo unde sunt manipulări mai multe ce nu implică utilizarea unui personal calificat. Va mai interveni sigur, dar la nivel general, o presiune de tip sindicalist de mărire generală a salariilor, dar aceasta ține de ansamblul economiei.

Cele mai influențate de creșterea salariului minim vor fi produsele ce au un lanț de distribuție mai lung și cele ce implică manipulări numeroase. În acestă situație vânzările business to business vor fi avantajate.

În ceea ce privește măsura politică a creșterii salraiului minim, președintele APMCR spune că meseriașii și constructorii au o vorbă: ”Măsoară de 7 ori ca să tai odată !”.

 

 

 

Citiți și:

Peste 72 mil euro pentru reabilitarea unei cladiri simbol a Bucurestiului

Reabilitarea unui palat din Bucuresti va costa peste 56 mil lei

30 mil lei imprumut bancar necesar pentru investitii

Furnizori pentru lucrarile de la Hala Laminorul

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.7/oct 2018

01

Sus