Oferte locuri de munca top

Romania nu a recuperat bula imobiliara din 2007

România este, alături de Grecia, Irlanda, Spania, Italia și Cipru, una din țările Uniunii Europene în care revenirea pieței imobiliare pe creștere în ultimii ani nu a compensat, totuși, bula speculativă din 2007.

Este una dintre concluziile raportului publicat astăzi de oficiul european de statistică, Eurostat, raport care compară prețul locuințelor și cel al chiriilor în 2020 cu cel din 2007 în cele 27 de state comunitare plus Marea Britanie.

Astfel, în țara noastră în primul trimestru al acestui an locuințele continuau să fie mai ieftine cu circa 25% decât erau în 2007.

Doar Grecia este sub România la acest capitol, locuințele din această țară fiind mai ieftine cu 35% în 2020 decât erau în 2007.

În schimb, în ce privește nivelul chiriilor, țara noastră se înscrie în trendul majoritar european de scumpire a chiriilor, acestea fiind în primul trimestru din acest an mai mari cu circa 55% decât erau în 2007.

Grecia este singura țară din Uniunea Europeană în care chiriile continua să fie mai mici  în acest an decât erau în 2007 (-18%), probabil ca urmare a scăderii dramatice a veniturilor populației în urma politicii de austeritate impuse Greciei de către creditorii internaționali.

Conform analizei Eurostat, în ultimii 13 ani ritmul cel mai rapid de scumpire a locuințele a fost în Luxemburg și Austria (circa 90%) urmate de Suedia (peste 80%).

Pe ansamblul UE prețul locuințelor a cunoscut un minim în anii 2013-2014, după care trendul general a fost de creștere.

În schimb, tot pe ansamblul UE, chiriile au fost în mod constant în urcare în această perioadă.

 

 

 

Citiți și:

Viitoare mare parcare supraetajata in Bucuresti

Pregatiri pentru edificarea de noi spatii de depozitare, in provincie

Hala de productie, depozitare si spatii administrative, intr-un parc industrial

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2020

Sus
Translate »