Oferte locuri de munca top

Rulouri de Sedum – Odu green roof – in amenajarea acoperisurilor verzi extensive

odu1

 

Una din marile provocari ale constructiilor si amenajarilor este viteza de executie. Din cauza climei pe care o are Romania, si a caracterului sau imprevizibil din ultimii cativa ani, sezonul disponibil pentru acest domeniu este, si asa, unul destul de restrans fata de alte tari, insumand in jur de 6-7 luni in decursul unui an. Peisagistica nu face exceptie, amenajarile de acest tip fiind influentate si de ciclul de dezvoltare al plantelor, perioadele lor de vegetatie, de inflorire si rodire.

In asemenea situatie, este de inteles de ce solutiile usor si rapid de implementat castiga din ce in ce mai mult teren. Cel mai bun exemplu sunt rulourile de gazon, preferate de majoritatea clientilor pentru aspectul “la gata” al gradinilor si amenjarilor, obtinut dupa doar cateva ore de munca. Din pacate, gazonul este o cultura pretentioasa, necesitand o cantitate mare de apa si intretineri frecvente, in special vara.  Motiv pentru care, alaturi de greutatea mare a substratului  ce-i este necesar, gazonul nu este o varianta prea fericita pentru inierbarea acoperisurilor.

O alternativa mai putin cunoscuta, dar mai eficienta, ce poate fi utilizata atat in amenajari de gradini cat si in constructii, la realizarea acoperisurilor verzi este sedumul. Mai exact, ruloul de sedum se poate aplica pe o suprafata, precum cel de gazon, fiind insa mult mai rezistent la seceta, dar spre deosebire de gazon nu este circulabila (accesibil in scopuri de interventie .

Sedumul este o planta suculenta, acoperitoare de sol, ce nu necesita practic lucrari de intretinere, numarand in acelasi timp sute de specii cu texturi diferite si o cromatica bogata, ce variaza de la nuante de verde-galbui la brun-roscat. Este foarte rezistenta, chiar si in conditii de seceta, datorita retentiei de apa, facand-o ideala ca vegetatie de joasa inaltime, pentru un acoperis verde, dar si ca metoda de finisare a spatiilor expuse din gradini. In plus, cresterea sa nu este numai una verticala, ci si orizontala, tinzand sa ocupe intr-un timp scurt intreg spatiul pus la dispozitie. Folosind rulou de vegetatie pentru un acoperis verde, aceasta prezinta un mare avantaj de a oferi un grad de acoperire cu plante de 95-98% la instalare, sau daca cantitatea utilizata pentru a obtine o buna acoperire e mai mica decat suprafata terasei sau sarpantei (50-70%), sedumul umpland in cateva luni/ max un an/ golurile dintre rulouri, fara eforturi suplimentare. Cu alte cuvinte, daca ii sunt asigurate conditiile necesare dezvoltarii – precum un sol afanat, bine drenat, si o minima cantitate de apa, coloniile de sedum isi pot mari rapid suprafata, reducand costurile de realizare ale acoperisului verde.

odu2

Un al doilea avantaj il constituie faptul ca sedumul se poate dezvolta foarte bine intr-un substrat de grosime redusa, de cca 6-10 cm, fiind o vegetatie de joasa inaltime. Acoperisul verde realizat cu sedum are din acest motiv o greutate relativ mica, ce nu solicita inutil structura de rezistenta a acoperisului.

Densitatea scazuta si porozitatea substratului sunt obtinute prin amestecuri de roci vulcanice usoare si fibre organice, cu descompunere lenta, ce ofera plantelor nutrienti in timp.

Deloc de ignorat este aspectul estetic al acestor rulouri de sedum, care, datorita diversitatii cromatice si de texturi a speciilor, pot fi folosite pentru realizarea unor modele elaborate, foarte decorative pe acoperisuri sau in gradini.

 

Sus