Oferte locuri de munca top

Salariul mediu pe economie a scazut in luna august

În construcții salariul mediu în luna august a fost de 2.430 lei (brut) și de 1746 lei (net). Nivelul este similar celui din luna iulie, variația fiind de numai 0,7%. Trebuie menționat totuși că vorbim de o evoluție pozitivă în condițiile în care la nivelul întregii economii s-a înregistrat o scădere de 1,1% a salariului mediu net în luna august față de luna iulie, ajungând la 2364 lei (net).

Și salariul mediu din industria construcțiilor metalice și a produselor din metal (exclusiv mașini, utilaje și instalații) a scăzut în august față de iulie, scăderea fiind de 2,6%.

În luna august, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s‐au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (5930 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1406 lei).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net în august  comparativ cu iulie s‐au înregistrat după cum urmează:

* cu 8,7% în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, respectiv cu 7,7% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii);

* între 5,0% şi 6,5% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer  condiţionat, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor;

* între 3,5% şi 5,0% în fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, alte activităţi industriale n.c.a., alte activităţi extractive, fabricarea produselor textile, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s‐au înregistrat după cum urmează:

* cu 19,2% în extracţia cărbunelui superior şi inferior;

* între 4,0% şi 8,5% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, industria metalurgică, fabricarea băuturilor;

*între 2,0% şi 3,5% în telecomunicaţii, activităţi de servicii anexe extracţiei, transporturi pe apă, activităţi de editare.

În sectorul bugetar s‐au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (‐2,3%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare, respectiv în sănătate şi asistenţă socială (‐0,6%). Câştigul salarial mediu net a crescut uşor în administraţia publică (+0,7%) comparativ cu luna precedentă.

 

Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia octombrie (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus
Translate »