Oferte locuri de munca top

Scad cererea si oferta de apartamente

Pe parcursul anului trecut a scăzut cererea de locuințe, după cum reiese din numărul în scădere al căutărilor de locuințe pe site-ul Imobiliare.ro. De asemenea, și numărul ofertelor de vânzare locuințe s-a diminuat.

În același timp, prețurile solicitate de vânzătorii de apartamente s-au majorat, anul trecut, cu 5,3%. Nivelul arată că s-a temperat tendința de scumpire a locuințelor, în condițiile în care în 2017 și 2016 erau consemnate creșteri de 9,1% și, respectiv, 12,4%, după cum se arată într-o analiză a imobiliare.ro.

Totuși, în ultimul trimestru din 2018, nivelul prețurilor se situa cu 27,6% sub sub cel înregistrat în urmă cu zece ani (T4 2008).

În fruntea clasamentului scumpirilor s-a situat Brașovul, dintre marile orașe. Aici, pretențiile vânzătorilor de apartamente au consemnat un avans anual de 7,5%, până la o valoare de 1.080 de euro pe metru pătrat util.

În Timișoara, prețurile s-au majorat cu 7,1% în 2018, ajungând la o valoare de 1.200 de euro pe metru pătrat.

În Constanța, creșterea anuală a fost de 6,6%, suma medie solicitată pentru un apartament ajungând la 1.140 de euro pe metru pătrat.

Temperarea scumpirilor este vizibilă inclusiv în Cluj-Napoca, unde apartamentele s-au apreciat cu 6,2% pe parcursul întregului an, până la o valoare de 1.530 de euro pe metru pătrat util.

Bucureștiul ocupă poziția a cincea în clasamentul creșterilor de preț, cu un avans anual de 5,8%, până la 1.300 de euro pe metru pătrat util.

Iașiul se situează pe ultimul loc în materie de scumpiri, avansul anual cifrându-se aici la 3,4%, până la o valoare de 980 de euro pe metru pătrat.

Orașele din sudul țării au cele mai ieftine apartamente

Dacă cele mai scumpe apartamente pot fi găsite în orașele mai sus-menționate – acestora adăugându-li-se și Craiova, cu o medie de 1.090 de euro pe metru pătrat util –, cele mai accesibile reședințe de județ sunt cele din jumătatea de sud a țării.

Pe primul loc din acest punct de vedere se situează în continuare Reșița, unde prețul mediu solicitat s-a menținut la o valoare de 500 de euro pe metru pătrat util, iar pe locul al doilea se află Giurgiu, cu o medie de 520 de euro pe metru pătrat.

Aceste două orașe sunt urmate de Alexandria, unde un apartament poate fi achiziționat cu 590 de euro pe metru pătrat util, de Târgoviște (630 de euro pe metru pătrat util) și, respectiv, de Drobeta Turnu Severin (640 de euro pe metru pătrat util).

Scade cererea: Mai putini oameni cauta locuinte

Volumul căutărilor de locuințe din marile centre regionale ale țării era, în ultimul trimestru din 2018, cu 11% mai mic decât în perioada similar a anului anterior – trendul  descendent fiind resimțit în toate cele șase piețe analizate.

Orașele în care poate fi observat cel mai mare declin anual la căutările de apartamente și case sunt Iași (-24%), Cluj-Napoca (-23%), dar și Timișoara (-22%), în vreme ce scăderi de două cifre au fost consemnate și în Constanța (-17%) și Brașov (-12%).

Cea mai mică marjă de diminuare a cererii, pe de altă parte, a fost înregistrată în București, care este și cea mai mare piață imobiliară a țării – aici, volumul căutărilor de locuințe a înregistrat un recul anual de doar 4%.

Scade oferta: numarul de proprietăți oferite spre vânzare a scăzut

Datele Analize Imobiliare arată și o scădere a ofertei totale de locuințe, în consonanță cu ceea ce s-a întâmplat cu cererea.

Astfel, numărul total de proprietăți rezidențiale disponibile spre vânzare în cele șase mari orașe ale țării (apartamente și case construite înainte de anul 2000) s-a diminuat, pe parcursul a 12 luni, cu 7,2%.

Scăderi au fost consemnate în cinci dintre cele șase orașe analizate, anume în Brașov (-16,2%), Cluj-Napoca (-13,2%), Iași (-9%), București (-6,7%) și, respectiv, Timișoara (-4%).

Singura excepție de la regulă o constituie Constanța, unde oferta de locuințe s-a majorat cu 9,4% în ultimele 12 luni.

Se poate spune, așadar, că, în ultimul an, tendința de diminuare a cererii a fost contracarată, cel puțin în parte, de scăderea ofertei.

 

 

Citiți și:

O afacere de succes este urmata de un ansamblu cu 1000 de apartamente, in zona de nord a Capitalei

Peste cateva zile va demara construirea unui mare ansamblu imobiliar

200 apartamente in blocuri cu 12 niveluri, in autorizare

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

Sus
Translate »