Oferte locuri de munca top

Scade oficial puterea de cumparare

La nivelul întregii economii, în luna octombrie 2017, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 3327 lei, iar cel net a fost de 2392 lei. Cu toate că față de luna precedentă acest nivel este mai mare cu 0,7%, totuși indicele câştigului salarial real a fost mai mic cu 0,6%, potrivit datelor furnizate astăzi de Institutul Național de Statistică.

Indicele câştigului salarial real se calculează ca raport între indicele câştigului salarial nominal mediu net şi indicele general al preţurilor de consum al populaţiei, exprimat procentual. Scăderea lui arată diminuare puterii de cumpărare.

În construcții, în luna octombrie salariul mediu nominal net fost de 1726 lei, iar cel brut de 2404 lei. Față de nivelul din septembrie, acesta a fost mai mic cu 0,2% (iar cel brut cu -0,1%). Prin urmare, salariile reale din construcții s-au diminuat și mai mult decât cele medii pe economie.

În construcții, salariul din octombrie 2017 a fost mai mare cu 8,1% (net), respectiv cu 8,6% (brut) decât cel din luna octombrie a anului trecut.

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, la nivelul întregii economii câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,5%.

In luna octombrie 2017, cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s‐au înregistrat după cum urmează:

*cu 5,0% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale);

*între 4,0% şi 4,5% în activităţi de editare, industria metalurgică;

* între 2,0% şi 3,5% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), alte activităţi extractive, fabricarea de mobilă, cercetare‐dezvoltare, extracţia minereurilor metalifere, alte activităţi industriale n.c.a., captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea produselor din tutun, colectarea şi epurarea apelor uzate.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s‐au înregistrat după cum urmează:

*cu 19,0% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale;

* între 7,0% şi 12,5% în activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea produselor de cocserie şi a

produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, telecomunicaţii;

*între 1,5% şi 2,5% în activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea produselor textile, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice.

În sectorul bugetar s‐au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+4,4%), ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, în administraţia publică (+0,9%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (+0,6%).

 

Citiți și:

Viitoare cladire cu aproape 20 mii mp de birouri in vestul Bucurestiului

Circa 39 mil euro pentru extinderea retelelor de apa si canalizare

Un lant de magazine retail se extinde cu inca o unitate in Bucuresti

Un parc din Bucuresti va fi amenajat cu peste 18 mil lei

Nou restaurant propus spre construire pe un teren de peste 3 mii mp

Cine va face proiectarea pentru reabilitarea sediului unei primarii

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor

 ARENA Constructiilor nov – dec 2017 (click aici)coperta-ac8-mare  ARENA Constructiilor , oct 2017  (click aici) coperta-ac7

 

Sus