Oferte locuri de munca top

Schimbari pentru autorizatiile de mediu ale planurilor si programelor

Au intrat în vigoare mai mult schimbări în ceea ce privește autorizațiile de mediu și autorizațiile integrate de mediu pentru planuri și programe. Aceasta conform unei noi legi ce a modificat Ordonanța de Urgență nr. 195/2005 privind protecția mediului.

Mai exact, este vorba despre autorizațiile pentru planuri și programe, inclusiv cele cofinanțate de Comunitatea Europeană, care se elaborează și/sau se adoptă de către o autoritate la nivel național, regional sau local.

Totodată, sunt vizate și planurile sau programele pregătite de o autoritate pentru adoptarea, printr-o procedură legislativă, de către Parlament sau Guvern.

Pentru acestea, autorizația de mediu și autorizația integrată de mediu își păstrează valabilitatea pe toată perioada în care beneficiarii lor obțin viza anuală.

Scopul aplicării vizei anuale este acela de a confirma faptul că titularul desfășoară activitatea în aceleași condiții pentru care a fost emisă autorizația de mediu sau autorizația integrată de mediu și că nu au intervenit modificări care să afecteze condițiile stabilite prin actele de reglementare.

Procedura de aplicare a vizei anuale se stabilește prin ordin al conducătorului autorității publice centrale pentru protecția mediului.

Viza anuală se aplică de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și, respectiv, Administrația Rezervației Biosferei ”Delta Dunării” pentru autorizațiile de mediu și autorizațiile integrate de mediu care intră în sfera de competență a acestora.

Viza anuală pentru autorizațiile de mediu și autorizațiile integrate de mediu care nu intră în sfera de competență a acestei autorități va fi aplicată de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului sau se deleagă de către aceasta către autoritățile competente pentru protecția mediului.

Aplicarea vizei anuale se tarifează conform prevederilor legale în vigoare, iar cuantumul acestui tarif se stabilește prin ordin al autorității publice centrale pentru protecția mediului.

Noi prevederi

Obținerea vizei anuale este obligatorie atât pentru autorizațiile de mediu și autorizațiile integrate de mediu care sunt emise la data intrării în vigoare a prezentei legi, cât și pentru cele emise ulterior.

Valabilitatea autorizațiilor de mediu și a autorizațiilor integrate de mediu care sunt emise la data intrării în vigoare a noii legi se poate modifica la cererea titularilor, în sensul menținerii valabilității acestor acte de reglementare pe toată perioada în care titularul obține viza anuală.

În cazul în care titularul nu solicită modificarea valabilității autorizației de mediu sau a autorizației integrate de mediu, acesta este obligat ca, înainte cu cel puțin 6 luni de la expirarea valabilității actului de reglementare, să solicite emiterea unei noi autorizații în termenele prevăzute de legislația în vigoare, chiar dacă pe parcursul termenului de valabilitate a obținut viza anuală.

 

Descărcați aici Legea nr. 219/2019 pentru modificarea și completarea art. 16 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului

 

 

 

 

Citiți și:

Cine este responsabilul pentru un important proiect imobiliar din Bucuresti

Ce proiecte vor fi dezvoltate in zona Dimitrie Pompeiu din Bucuresti

Ansamblu imobiliar cu peste 36.000 mp scp, in autorizare in Capitala

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

 

Sus