Heidelberg Cement

Schimbari pentru furnizorii si clientii finali in domeniul gazelor naturale

A fost modificată valoarea consumului anual de gaze naturale la care se vor raporta furnizorii de gaze natural și clienții finali ai acestora. Noile prevederi au fost publicate în Monitorul Oficial, și vor intra în vigoare de la 1 iulie 2019.

Astfel, pentru a da posibilitatea clientului final de a compara mai multe oferte, furnizorul are obligația să elaboreze oferte-tip pentru categoriile de clienți finali aflați în portofoliul propriu, cu un consum anual de gaze naturale mai mic sau egal cu 28.000 MWh.

Totodată, în cuprinsul Regulamentului privind furnizarea de ultimă instanță a gazelor naturale, valoarea „11.627,78 MWh” se modifică și se înlocuiește cu valoarea „28.000 MWh”.

Inclusiv Regulamentul privind furnizarea gazelor naturale la clienții finali a fost modificat în mai multe aspecte.

În funcție de consumul anual de gaze naturale realizat la un loc de consum, clientul final de gaze naturale poate fi:

  1. a)cu consum mic, în cazul în care consumul anual este mai mic sau egal cu 28.000 MWh;
  2. b)cu consum mare, în cazul în care consumul anual depășește 28.000 MWh.

În cadrul regulamentului, următoarele modificări au intrat în vigoare din 13 iunie 2019:

* Clienții casnici care și-au exercitat dreptul de eligibilitate au dreptul să revină la furnizarea în regim reglementat, conform legislației în vigoare.

* În vederea încheierii contractului aferent furnizării gazelor naturale în regim reglementat, fiecare loc de consum al clientului casnic este încadrat de către operatorul conductei/sistemului la care este racordat respectivul loc de consum în una dintre categoriile de clienți pentru care ANRE aprobă prețuri reglementate, conform legislației în vigoare, pentru o perioadă determinată de 365 de zile calendaristice, în intervalul 1 ianuarie-31 decembrie, în funcție de istoricul de consum înregistrat pentru respectivul loc de consum în anul calendaristic precedent; în cazul în care nu există istoric de consum, încadrarea se face având în vedere consumul prezumat pentru aparatele consumatoare de combustibili gazoși ale clientului casnic, în limita debitului maxim instalat aferent locului de consum.

* clientul final de gaze naturale nu are dreptul să revină la furnizarea gazelor naturale în regim reglementat în situația în care și-a exercitat dreptul de eligibilitate, cu excepția clienților casnici, conform legislației în vigoare.

Furnizorii, operatorii economici, titulari de licențe de operare, și clienții finali de gaze naturale duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar direcțiile de specialitate din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea acestora.

 

 

 

Citiți și:

Patru blocuri cu cate 16 niveluri vor fi edificate in Capitala

Nou proiect rezidential in pregatire in zona de nord a Bucurestiului

Ansamblu de locuinte, cu piscine, spatiu de fitness si loisir in Sectorul 1

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/ iunie 2019

Sus
Translate »