Oferte locuri de munca top

Scutire de raportarile semestriale pentru microintreprinderi

Obligația de întocmire și depunere semestrială a situațiilor financiare sau alte raportări contabile de către microîntreprinderi ar putea deveni istorie, potrivit unui proiect de lege depus în Senat spre dezbatere.

Un grup de parlamentari de la PSD și USR au propus exceptarea microîntreprinderilor de la această ”supra-birocrație”. Ei spun că raportările semestriale îngreunează activitatea operatorilor economici și a profesioniștilor contabili.

În perioada verii atât operatorii economici, cât și contabilii sunt copleșiți de obligațiile de raportare ce le revin în această perioadă, dar și de faptul că depunerea bilanțului semestrial nu prezintă o utilitate practică pentru majoritatea operatorilor economici.

De aceea, inițiatorii proiectului legislativ consideră că se impune renunțarea la această obligație pentru operatorii sub o anumită cifră de afaceri.

Ei propun ca această obligație să fie menținută doar pentru operatorii care au realizat o cifră de afaceri de peste 1 milion de euro în anul fiscal precedent.

Raportările contabile semestriale sunt raportări intermediare, care nu prezintă imaginea finală a patrimoniului, ci informații de o relevanță scăzută, deoarece nu sunt urmate procedurile de închidere anuală privind evaluările, reevaluările, inventarierile, ajustările, provizioanelor, rezerve, confirmări de solduri, etc.

Utilitatea și relevanța scăzută ale acestor raportări este indicată de asemenea și de faptul că ele nu sunt publice pentru utilizatorii de informații financiare, nici măcar pe pagina de internet oficială a ministerului Finanțelor. Sigurii utilizatori ale acestor raportări semestriale sunt cei din sistemul bancar, însă pentru scopurile calculării indicatorilor financiari acestora le-ar fi suficientă o balanță contabilă, susțin inițiatorii proiectului legislativ.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2020

Sus
Translate »