Oferte locuri de munca top

Sectorul constructiilor, afectat de absorbtia greoaie a fondurilor europene

Performanțele excelente ale dezvoltărilor rezidențiale și creșterea segmentului non-rezidențial din România ar trebui să contrabalanseze producția scăzută în construcțiile inginerești de anul trecut și să contribuie, prin urmare, la creșterea totală a producției, susțin reprezentanții EECFA (Asociația de prognozare a construcțiilor din Europa de Est).

Segmentele de locuințe și nerezidențial urmează să-și continue performanța excelentă în 2018 și, în pofida unei performanțe slabe în sectorul construcțiilor civile,  analistii preconizează o creștere totală a sectorului construcțiilor în 2018 cu 7,1% (de la + 6,8% în timpul iernii 2017).

Pe măsură ce proiectele cofinanțate de UE încep să fie implementate, situația din domeniul construcțiilor civile se va îmbunătăți ușor, iar producția totală a construcțiilor în 2019 va crește cu 6% (față de 5% în raportul precedent). Până în 2020, prognoza că expansiunea rezidențială va începe să încetinească, iar constructiile ingineresti se vor stabiliza și, astfel, construcțiile per total ar trebui să crească cu numai 2,7% în acel an.

EECFA este asociația de prognoză care efectuează cercetări pe piețele de construcții din opt țări din Europa de Est. Țările CEEFA din ”Europa de Sud-Est 5” sunt Bulgaria, Croația, România, Serbia și Slovenia.

Aceasta regiune înregistrează o creștere economică puternică care alimentează construcția de clădiri. Unele dintre piețele de locuințe din regiune înregistrează rezultate record, astfel încât au apărut primele voci care sustin ca are loc o supraîncălzire.  Analistii cred că aceste piețe sunt departe de aceasta. În același timp, lipsa forței de muncă în construcții, datorată migrației economice din aceste țări către Europa de Vest, este un factor care dă naștere la îngrijorare în viitor. Odată cu absorbția accelerată a fondurilor UE, se așteaptă ca ingineria civilă să contribuie pozitiv la creșterea pe parcursul orizontului de prognoză.

Conform raportului asociației, imaginea de ansamblu este încă optimistă, însă rata de expansiune a pieței totale a construcțiilor a fost revizuită în jos, în mare parte din cauza așteptărilor înrăutățite de absorbție a fondurilor UE la orizontul de prognoză.

Acest lucru afectează în mare parte segmentul construcțiilor inginerești, unde se prevede o creștere cumulată de 9% pentru perioada 2018 -2 019 pe regiune în ansamblu.

 

Citiți și:

 

Circa 17 mil euro pentru o sala sportiva de nivel international

Viitoare cladire de birouri in Sectorul 1

Proiectul unei mari cladiri de birouri din Bucuresti, in preautorizare

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 4/ iunie 2018

Sus