Oferte locuri de munca top

Sectorul constructiilor, in recesiune tehnica

Companiile de construcții nu au avut un prim semestru prea favorabil. Chiar dimpotrivă, după cum ne-a declarat Laurențiu Plosceanu, președintele Asociației Române a Antreprenorilor de Construcții (ARACO):

“În mod regretabil, recesiunea tehnică pe care Eurostat a confirmat-o în decembrie 2016 a fost continuată în semestrul I 2017.

Piața cunoaște o contracție suplimentară din cauza inapetenței guvernamentale pentru o restartare a investițiilor publice, atât de la buget cât și din programele operaționale ale cadrului CE 2014-2020.

Dimensiunea economică a programului guvernamental rămâne doar o promisiune electorală. Societățile de construcții întâmpină probleme imense cu recepționarea lucrărilor executate, cu derularea unor proiecte aflate în execuție, dar și cu impredictibilitatea și întârzierea unor noi licitații. La aceste probleme se adaugă dezbaterile rareori profesionale legate de fluctuațiile sistemului financiar fiscal. Și, nu în ultimul rând, întârzierea în finalizarea reglementărilor necesare în legislația aplicabilă achizițiilor publice (ajustarea prețurilor la manoperă sau alte resurse, neconvenirea unui model de contract de achiziție publică echilibrat în planul drepturilor și obligațiilor dintre beneficiar și prestatorul de servicii, extinderea perioadelor relevante pentru palmaresele specifice etc).

Tarifele practicate în semestrul I au fost influențate de creșterile prețurilor la manoperă și la resursele energetice, precum și de eforturile pe care societățile de construcții sunt nevoite să le facă din perspectiva traversării unei perioade caracterizate de un minim al investițiilor publice !”


Ce i-a afectat pe constructori
În completarea factorilor prezentați la răspunsul de la prima intrebare se pot adiționa următorii factori:

– intenția CNAIR, a PMB și a altor municipalități de a derula investiții în regie proprie sau prin companii nou înființate,

– promovarea unor investiții la nivel național sau local cu dedicație către companii agreate politic,

– majorarea semnificativă în februarie a.c. a salariului minim pe economie,

– obstacolele din ce în ce mai consistente în a recruta forță calificată de muncă,

– amânarea implementării MPGT,

– dezinteresul în susținerea proiectelor nefinalizate, dar fazate din perspectiva cadrului comunitar de finanțare 2014-2020,

– dezinteresul de a promova normele de aplicare în ceea ce privește certificarea obligatorie a capabilităților societăților de construcții ca rezultantă a Legii calității în construcții actualizată anul trecut.

– conflictul de interese în care se află MDRAPFE, ministerul de profil care este sursa de reglementare pentru sectrul de construcții și care este mult mai apropiat de interesele beneficiarilor la nivel național și local.

Anul 2017 ar putea marca un minim în evoluția sectorului de construcții
Dacă actualele tendințe și comportamentul guvernamental/politic se vor menține, anul 2017 va înregistra un minim în evoluția sectorului de construcții. Probabil că în acest an contracția va fi în continuare cu două cifre iar sectorul va rămâne în recesiune tehnică.

În loc să joace un rol în sustenabilitatea cresterii economice, sectorul de construcții riscă să devină un sector care se va evidenția prin problemele majore cu care se confruntă.

Există un potențial consistent al acestui sector care nu este valorificat. Există, de asemenea, riscul major ca multe competente aflate în acest sector să devină incerte din perspectiva investițiilor viitoare.

Sectorul de construcții riscă să devină parte din problemă și nu din soluție dacă decidenții politici nu vor decide să acționeze în planul interesului general/național pe termen mediu și lung și nu în planul intereselor personale/locale pe termen scurt.

 

 

Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia iul-aug 2017 (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus