Oferte locuri de munca top

Sectorul de constructii este erodat de lipsa investitiilor publice

Ponderea sectorului de construcții în PIB a scăzut anul acesta sub 5% în conditiile în care potențialul sectorului este de circa 10%. Producția realizată în primele 8 luni din 2017 a fost de circa 5,18 miliarde de euro, iar până la sfârșitul anului ar putea ajunge la puțin sub 9 miliarde de euro, în scădere de la 9,64 miliarde euro anul trecut și circa 10 miliarde de euro în 2015, potrivit Asociației Române a Antreprenorilor de Construcții (ARACO).

Aceasta în condițiile cu care numărul angajaților din sector ar putea crește ușor față de anul trecut, până la aproape 385.000 (față de 377.500). Totodată, a crescut și salariul mediu lunar în construcții, de la circa 2.160 de lei anul trecut, la circa 2.400 de lei anul acesta. În schimb, productivitatea medie lunară per angajat s-a diminuat de la peste 2.500 de euro pe lună în 2016, la puțin peste 2.300 de euro pe lună anul acesta.

Printre principalele cauze care au dus la aceste rezultate slabe se numără întârzierea reformei în achizițiile publice, conform directivei europene, lipsa absorbției fondurilor europene în primul semestru al anului, amputarea investițiilor la rectificarea bugetară și penuria de personal calificat, potrivit ARACO.

În acest context, ARACO propune mai multe soluții pentru ieșirea din recesiune a acestui sector începând cu anul 2018:

*Activarea  substantiala a POIM si a celorlalte programe operationale comunitare cu efecte  benefice directe in planul dezvoltarii infrastructurii de transport, infrastructurii hidroenergetice, proiectelor edilitare, infrastructurii termo energetice si de transport energetic, infrastructurii de sanatate, infrastructurii educationale etc.

*Aprobarea cat mai rapida a Bugetului de stat care sa cuprinda o componenta consistenta a programelor de investitii si asigurarea  finantarii /cofinantarii proiectelor prioritizate strategic.

*Convenirea cat mai rapida a unui model de Contract national inspirat de  conditiile contractuale FIDIC de catre Guvern in urma consultarilor cu Guvernul, BEI, CE si organizatiile patronal-profesionale relevante.

*Organizarea cat mai rapida a licitatiilor in 2018 si semnarea contractelor odata cu asigurarea finantarilor aferente.

*Ponderarea rationala a criteriului pretului cel mai scazut in procedurile de achizitii publice.

*Clarificarea aspectelor legate de split TVA intr-un sector unde perioada medie de incasare a creantelor este de 7 luni.

*Clarificarea prin Instructiune a MFE-ANAP a aspectelor fiscale pentru proiectele in derulare ca urmare a modificarii Codului fiscal.

*Corelarea prevederilor din Codul de procedura fiscala cu cele din Legea insolventei astfel incat societatile de constructii aflate in insolventa sa poate participa in procedurile de achizitii publice.

*Monitorizarea dinamica a demersurilor de “etatizare” a unor activitati de constructii de catre CNAIR, PMB si alte autoritati contractante nationale sau locale urmata de interventiile necesare la Guvern, Consiliul Concurentei si CE.

*Finalizarea in 2018 a proiectului de Cod al Urbanismului, Amenajarii Teritoriului si Constructiilor promovat de MDRAPFE din 2016.

*Finalizarea Normelor privind certificarea profesionala a operatorilor din sectorul de constructii in baza Legii Calitatii actualizata care ar fi trebuit sa fie in vigoare de la 01.01.2018.

*Finalizarea procesului de modificare a Legii 62/2011 in baza negocierilor cu partenerii sociali.

*Promovarea unor masuri care sa limiteze efectele negative ale Directivei privind detasarea muncitorilor actualizata.

*Convenirea si promovarea unor masuri sustenabile impreuna cu Guvernul si autoritatile locale pentru a readuce in Romania o parte din muncitorii romani migranti in UE.

*Promovarea unor masuri concrete care sa viabilizeze demersurile in planul invatamantului dual in constructii.

*Reactivarea substantiala a activitatilor clusterului format in 2015 cu celelalte organizatii patronal-profesionale din sectorul de constructii.

*Promovarea in structura Guvernului a unui minister care sa aiba atributii/responsabilitati directe si coerente legate de reglementarile  necesare sectorului de constructii.

 

Un vast proiect imobiliar va fi dezvoltat langa Constanta

 

Evolutia pretului polistirenului

 

https://www.arenaconstruct.ro/wp-admin/post.php?post=245120&action=edit

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor

 ARENA Constructiilor nov – dec 2017 (click aici)coperta-ac8-mare  ARENA Constructiilor , oct 2017  (click aici) coperta-ac7

 

Sus