Oferte locuri de munca top

Securitatea la incendiu: ce proiecte nu vor mai avea nevoie de avize si autorizari

Urmează să fie eliminată cerința de securitate la incendiu în dezvoltarea unor proiecte de investiții, iar pentru noi spații va fi introdusă necesitatea obținerii avizelor/ autorizațiilor în acest sens.

Spațiile avute în vedere sunt, printre altele, clădirile de învățământ, clădirile ce au ca scop primirea turistică, depozitele și platformele de depozitare.

Noile modificări au fost propuse într-un proiect de Hotărâre de Guvern.

Schimbările sunt necesare întrucât din anul 2016, de la ultima modificare a legii din domeniul securității la incendiu, au fost constatate anumite disfuncționalități, care vor fi corectate prin noul proiect legislativ.

Ce modificări vor fi făcute

A fost propusă majorarea ariei desfășurate în funcție de care este necesară avizarea/autorizarea clădirilor care au destinația de învățământ, supraveghere, îngrijire sau cazare/adăpostire a copiilor preșcolari, elevilor, studenților, bătrânilor, persoanelor cu dizabilități sau lipsite de adăpost, după cum urmează:

* de la 150 mp la 600 mp pentru clădirile cu destinație de învățământ gimnazial, liceal, profesional, postliceal sau universitar, inclusiv spațiile de cazare aferente. S-au inclus, totodată, în această categorie și clădirile aferente formării profesionale a adulților;

* de la 150 mp la 175 mp pentru clădirile cu destinație de educație timpurie și învățământ primar, cu menținerea aceluiași criteriu de suprafață în situația în care clădirea include și alte forme de învățământ;

* de la 150 mp la 175 mp pentru clădirile cu destinație de servicii sociale destinate protecției familiei și copilului, persoanelor cu dizabilități și din domeniul violenței domestice.

În cazul serviciilor sociale cu cazare pentru supraveghere, îngrijire sau adăpostire a bătrânilor și a persoanelor lipsite de adăpost se modifică criteriile de încadrare, în sensul în care nu se va mai ține cont de aria desfășurată (150 mp) ci de numărul de utilizatori (50 de locuri), indiferent de suprafață.

Modificarea criteriilor implică faptul că toate clădirile cu destinația specificată, care au aria desfășurată mai mică decât cea propusă (600 mp, respectiv 175 mp) sau numărul de locuri mai mic decât cel propus (50 de locuri), nu mai necesită aviz/autorizație pentru securitate la incendiu. În concret, din cele 2.810 de clădiri cu destinația de învățământ supuse obligației de avizare/autorizare în prezent, 899 nu vor mai fi supuse acestei obligații.

De asemenea, nu va mai fi nevoie de avizarea și autorizarea privind securitatea la incendiu pentru minihoteluri, sate de vacanță, popasuri turistice și căsuțe tip camping, dar vor fi necesare pentru orice clădire ce are ca scop primirea turistică, cu mai mult de 8 camere şi/sau 16 locuri, pentru cazare de tipul: hoteluri, hoteluri-apartament, moteluri, hosteluri, vile turistice, bungalouri, cabane turistice, apartamente și camere de închiriat, pensiuni turistice, inclusiv unitățile de alimentație din incinta acestora.

Proiectul prevede că va fi necesară avizarea/autorizarea doar la depozitele închise și excluderea platformelor de depozitare, având în vedere faptul că, pentru acestea din urmă, reglementările tehnice de proiectare nu conțin cerințe privind securitatea la incendiu.

Același lucru va fi valabil pentru încăperile sau grupurile de încăperi, încadrate ca săli aglomerate și căile de evacuare aferente, indiferent de aria construită ori destinație, deoarece trebuie diferențiate aceste spații și căile de evacuare aferente față de celelalte spații ale unei construcții. Aceasta având în vedere numărul foarte mare de persoane care se pot afla în aceste săli (minim 150 persoane dacă sunt amplasate la etajele superioare și minim 200 persoane dacă sunt amplasate la parter) și dificultățile care pot fi întâmpinate la evacuarea acestora.  

Alte modificări:

* exceptarea de la obținerea avizelor/autorizațiilor pentru securitate la incendiu a clădirilor și amenajărilor aparținând Administrației Naționale a Penitenciarelor iar restul clădirilor și amenajărilor aparținând Ministerului Justiției să fie supuse avizării/autorizării

* exceptarea de la obținerea avizelor/autorizațiilor pentru securitate la incendiu a clădirilor sau spațiilor destinate fabricării, reparării și modernizării produselor de tehnică militară, capacități aferente industriei de apărare

* exceptarea de la obținerea avizelor/autorizațiilor pentru securitate la incendiu a corturilor de evenimente deoarece acestea au un caracter provizoriu

* eliminarea, din lista clădirilor care se supun avizării/autorizării, a clădirilor încadrate în categorii de importanță excepțională și deosebită

* includerea spațiilor comerciale aferente stațiilor de metrou în lista spațiilor care se supun avizării/autorizării având în vedere pericolul potențial creat în cazul producerii unui incendiu.

 

Cititi si

O noua sala polivalenta va fi construita cu peste 38 mil euro

 

O contestatie intarzie inceperea constructiei unei sali polivalente

 

Noi proiecte industriale vor fi dezvoltate langa Capitala

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2021

8 Comentarii

  1. Cosma Ioan said:

    Cum este posibil ca un angajat ISU, care nu are studii superioare în domeniul construcțiilor ( arhitect, inginer ) să conteste un Referat de verificare al unui proiect întocmit de un verificator atestat ? Se știe ca verificatorii și experții atestați, raspund solidar alături de proiectanti de deciziile luate și proiectele implementate. Iar angajații IS U, resping ( contesta în acest mod ) calitatea unui verificator atestat de cate ori vor, fără a li se impune restricții. Atâta timp cât profesioniști cu studii superioare atestati sunt bătaia de joc a unor angajați fără pregătire de specialitate, e o mare problemă.

  2. TUDOR FLORENTINA said:

    Bună ziua
    Cei de la avizare/ autorizare sunt totuși ingineri, este adevărat nu sunt toți ingineri constructori, dar cu pregătirea s-ar putea să aveți dreptate, pe ici pe colo, dar ce legătură are comentariul dvs cu articolul de mai sus.
    Eu cred că instituțiile de învățământ trebuie avizate/autorizate ISU, indiferent de suprafață sau numărul de copii, este vorba de securitatea copiilor, nu de ce este deranjat sistemul, că sunt multe instituții de învățământ de stat, neautorizate ISU.

  3. negoescu said:

    Deoarece dl Mihaita?! nu raspunde desi pare ca ma cunoaste, habar nu am de unde i-a venit ideea de a ma asocia cu punctul de vedere al primului comentator. Daca are o problema, il rog sa o dezvolte intr-un mail privat la gnegoescu@yahoo.com, altfel imi pare ca are o problema personala cu mine (o fi picat vreun examen?). Haideti dl Mihaita?!, scrieti-mi un mail si racoriti-va, dar intre noi doi, nu in piata centrala!

  4. Veres said:

    Părerea mea personală este ca avizul/autorizația ISU, sunt poveri birocratice aruncate pe umerii deținătorilor de clădiri sau ale investitorilor. De ce ? Pentru ca pompierii nu au absolut nici o responsabilitate legala în emiterea avizelor ( necesare investițiilor noi ), iar pentru emiterea autorizațiilor pentru clădirile existente, nu au nici o competenta LEGALA în stabilirea stării tehnice a construcției. Absolut nici una !
    De fapt chiar șeful lor , doctorul Arafat declara ca avizul/autorizația sunt de prisos, în declarația sa, după incendiul de la Bals.
    ” Vreau să se înţeleagă un lucru: existenţa autorizaţiei, poate că chiar şi dacă era autorizat nu împiedica apariţia acestei tragedii. Trebuie să ştim foarte clar că autorizaţia este, de fapt, o atestare din partea pompierilor că respectă toate condiţiile de prevenire, dar asta nu înseamnă că oferă garanție. Niciodată nu garantează un act că nu va fi un incident sau un incendiu”, a spus Raed Arafat, vineri seara, la Antena3.
    Pai dacă-i așa… de ce mai umbla oamenii după avize și autorizații ???
    Și în cazul în care ISU nu are competente în stabilirea stării tehnice a caladirii, pompierii ce atesta de fapt ? Poate dacă sunt respectate ceva condiții de exploatare a construcției. Eventual.
    Referitor la ce spunea doamna Florentina Tudor, da! Sunt toți ingineri, marea majoritate de profesii care nu au nici o legatura cu construcțiile, drept dovada fiind faptul ca nu înțeleg terminologia specifica, făcând astfel foarte multe confuzii ( subiectul multor respingeri ), iar referitor la sistem…sistemul este alcătuit din oameni.In consecință consider ca omul trebuie să-și facă treaba corect și legal. In lipsa unei expertize tehnice, sunt multe cazuri în care proiectanții în urma discuțiilor cu ” avizatorul ” prevăd în documentațiile tehnice de autorizare ( aici mă refer la clădiri existente ) niște soluții care de fapt nu le aparțin . Ele sunt sugerate de către avizator „așa …ca sa treacă ” fapt care generează costuri enorme și de cele mai multe sunt inutile.

  5. Anonim said:

    Eu sunt de parere ca se incearca decolmatarea sistemului birocratic intr-un mod gresit. In avizarea PSI pompierii ar trebui sa verifice, daca din punctul lor de vedere, ca posibili factori de interventie, in cazul unui incendiu, au conditiile adecvate pentru protejarea persoanelor, bunurilor si pentru stingerea incendiului. Nu ar trebui sa verifice semnaturi, stampile, etc – doar MASURI CONCRETE PREVAZUTE. E bun un aviz prealabil construirii pentru ca in unele situatii la faza de proiectare se mai pot aduce modificari si imbunatatiri. Pompierii ar trebui sa vina cu propuneri constructive, alternative tehnice, pentru a face interventia cat mai lesnicioasa. Ne trebuie cat mai multe solutii tehnice agrementate, care asigura securitate la incendiu. Ne trebuie proceduri bine gandite si exersate. Nu sunt de acord sa fie exceptate tocmai cladirile de importanta exceptionala si deosebita de la avizare si autorizare. Tocmai acelea ar fi mai important sa fie corect proiectate si executate pe toate cerintele de calitate. Scenariul de securitate la incendiu trebuie sa fie un plan de actiune mai concret, asumat de pompieri prin avizare.

  6. Anonim said:

    Stimate Anonim.
    Citesc art. 30 din L10/95 cu completarile ulterioare si nu vad nicaieri nimic despre pompieri ( asta referitor la ceea ce spuneati in legatura cu proiectatea si executarea constructiilor )

Sus