Oferte locuri de munca top

Sfaturi pentru economisirea energiei electrice

Lumea în care trăim se bazează în mare parte pe consumul de energie electrică. Produsele pe care le utilizăm în fiecare zi, de la electrocasnice la dispozitivele pentru divertisment consumă energie electrică. Cu toate că viața modernă nu poate fi concepută fără a consuma energie electrică este important să găsim soluții pentru economisire. Pe lângă avantajele evidente care include conomia la factura electrică sau prelungirea duratei de viață a anumitor aparate electrice, mai putem aminti și protejarea mediului înconjurător. Poate părea greu să facem o schimbare stilului de viață cu care ne-am obișnuit deja, dar cu câteva mici trucuri putem face o reală diferență atât pentru noi, cât și pentru generațiile următoare.

Obiceiuri sănătoase

Un prim sfat care nu necesită nici o cheltuială constă în conștientizarea importanței acestui aspect. În primul rând, trebuie să ne facem un obicei de a opri toate sursele de energie electrică, fie că vorbim de corpurile de iluminat sau de televizoare, în momentul în care nu suntem în acea încăpere. De asemenea, deschiderea frigiderului se va face doar la nevoie, pentru a evita risipa aerului rece și munca în plus a aparatului, mai ales pe perioada verii. Nu în ultimul rând, spălarea rufelor trebuie făcută si stematic. Se începe cu sortarea rufelor în funcție de materialul confecționat și de gradul de murdărie. Bineînțeles, indicat ar fi să setăm o temperatură nu prea ridicată pentru spălare.

Investiții inteligente

Poatecă nu multă lume este conștientă de acest lucru, dar există o serie de electrocasnice care își pun amprenta asupra facturii noastre la energie tocmai din cauza faptului că sunt învechite. În general, frigiderele, aspiratoarele sau mașinile de spălat sunt cap de listă. Ei bine, în prezent  există pe piață diverși producători care au ca scop reducerea energiei electrice și ne oferă diverse variante. O astfel de investiție se amortizează în timp.Totuși, dacă nu este tocmai momentul oportun pentru o astfel de investiție, se poate începe prin schimbarea becurilor din locuință cu unele de tip LED. Acestea din urmă au o durată de viață mult mai mare și nici nu conțin mercur, un element foarte poluant pentru mediu.

Surse regenerabile

Cei care sunt pasionați de acest subiect știu bine că ideal ar fi să optăm pentru surse de energie regenerabilă. Instalațiile solare care produc energie electrică au devenit din ce în ce mai populare. Chiar dacă sunt o investiție considerabilă, acestea au capacitatea de a reduce consumul de combustibili (lemn, gaz) într-o proporție de 75% pe parcursul unui an. Mai mult de atât, există țări care reușesc să furnizeze aproape integral cerințele de energie electrică cu ajutorul surselor de energie regenerabilă. Un exemplu relevant în acest caz este Germania, o țară cu un popor care a fost mereu implicat în schimbarea în bine. Câteva persoane demne de menționat sunt Angela Merkel, Boris Becker, Steffi Graff, Felix Schneiders, fără a-l uita pe celebrul fizician Albert Einstein sau pe filosoful Immanuel Kant.

Oamenii nu trebuie să uite că schimbarea trebuie să vină de la noi. Este evident că nu toate țările au o climă potrivită pentru panourile solare, dar fiecare regiune oferă resurse și opțiuni alternative.

Izolarea locuinței

Nu în ultimul rând, trebuie să ne amintim că există posibilitatea ca problemasă nu fie doar aparatele uitate în priză ore întregi sau mașina de spălat care rulează constant, ci mici scăpări ale căror efecte se simt pe termen lung. Un procent destul de mare, 25-30%, din căldură se pierde prin podea, prin uși sau prin ferestrele care nu sunt izolate corespunzător. Vestea bună este că putem reduce costurile prin izolarea suprafețelor cu polistiren extrudat. Cu ajutorul acestui mic truc putem uita de vântul care șuieră pe sub ușă, bucurându-ne în același timp și de un comfort ridicat pe durata verii. Geamurile trebuie să se închidă bine pentru a nu se risipi căldura iarna sau pentru a nu permite intrarea în încăpere a aerului cald vara.

Economisirea apei calde

Încălzirea apei necesită în jur de 12% necesarul energetic al unei locuințe. Un mod ușor de a reduce consumul energiei electrice în acest caz este pur și simplu renunțarea la băile cu cada plină. Dușurile sunt mult mai rapide și la fel de eficiente. Totuși, consumul poate fi redus și mai mult dacă optăm pentru baterii de baie care oferă pulverizare cu presiune și mențin apa caldă mai mult timp sau îi reglează temperatura automat.

Acestea sunt doar câteva idei care ajută la economisirea energiei electrice, fie că este vorba de o locuință mare sau de dimensiuni medii. Conștientizarea este un prim pas care poate face o diferență majoră pentru Planetă și pentru buzunarul nostru.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.1/ martie 2019

Sus