Oferte locuri de munca top

Si blocurile construite dupa Revolutie vor fi reabilitate termic

Și blocurile de locuinţe construite după Revoluția din 1989, respectiv cele făcute după proiecte elaborate până la 31 decembrie 2005, vor putea fi reabilitate în cadrul programelor naționale, nu numai cele construite după proiecte de până în anul 1990 cum prevede legea în vigoare.

Aceasta ca urmare a faptului că deputații au aprobat un amendament prin care modifică OUG nr.18/2009 privind performanţa energetică a blocurilor de locuinţe.

Proiectul de lege vizează reglementarea, modificarea şi completarea OUG nr.18/2009 în sensul stabilirii lucrărilor de intervenţie pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe construite după proiecte elaborate până în anul 1990.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat cu unele amendamente acest proiect de lege, în şedinţa din 24 iunie 2014.

După trei ani, proiectul a intrat în dezbateri la Camera Deputaților, camera decizională.

Membrii comisiilor de specialitate din Camera Deputaților au hotărât, cu majoritate de voturi, adoptarea acestui proiect dar cu amendamente, variantă ce va fi supusă votului în plenul Camerei.

Astfel, deputații au extins perioada pentru includerea blocurilor de locuinţe în programul local/naţional, ținând cont de obligativitatea respectării noilor reglementări tehnice aprobate în anul 2005 în domeniul proiectării clădirilor cu consumuri reduse de energie, respectiv Normativul privind calculul termotehnic al elementelor de construcţie ale clădirilor, indicativ C 107-2005, aprobat prin Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 2.055/2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I nr.1124 din 13.12.2005.

Alt amendament aprobat este că blocurile de locuinţe pentru care au fost aprobate fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene nu pot fi incluse în programul naţional multianual privind creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe. Aceasta pentru evitarea dublei finanţări – de la bugetul de stat şi fonduri europene – pentru reabilitarea blocurilor de locuinţe atât pentru perioada de programare 2007 – 2013, cât şi în perioada de programare 2014 – 2020 şi respectarea prevederilor specifice finanţării prin Programul operaţional regional.

Deputații au eliminat exceptările de la includerea in programele de reabilitare termică și astfel vor putea fi incluse și:

a) locuinţele clasate/în curs de clasare ca monumente istorice, precum şi locuinţele amplasate în centrele istorice ale localităţilor, în zonele de protecţie a monumentelor şi/sau în zonele construite protejate aprobate potrivit legii;

b) locuinţele expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic prin raport de expertiză tehnică la care nu s-au executat sau se află în curs de execuţie lucrări de intervenţie pentru creşterea nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a construcţiei existente.

De asemenea, în scopul economisirii energiei în blocurile de locuinţe, se propune completarea măsurilor de reabilitare cu măsura privind repararea/înlocuirea, după caz, a mecanismelor de acţionare electrică a ascensoarelor, în baza unui raport tehnic de specialitate.

Pentru uniformizarea modului de finanţare a executării lucrărilor de intervenţie din programul naţional şi Programul Operaţional Regional, finanţarea executării lucrărilor de intervenţie se va asigura astfel:

a) 60% din alocaţii de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale;

b) 40% din fonduri aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale şi/sau din alte surse legal constituite, precum şi din fondul de reparaţii al asociaţiilor de proprietari şi/sau din alte surse legal constituite.

Cota de contribuţie proprie a autorităţilor administraţiei publice locale se stabileşte pe baza unor criterii socio-economice, în limita unei cote de maximum 30% din valoarea executării lucrărilor de intervenţie şi se aprobă prin hotărâre a consiliilor locale, respectiv ale consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, după caz.

Cota de contribuţie a asociaţiei de proprietari nu poate fi mai mică de 10% din valoarea executării lucrărilor de intervenţie şi se asigură de către aceasta pe durata executării lucrărilor de intervenţie, în baza situaţiilor de lucrări.

Autoritatea publică locală aduce la cunoştinţa asociaţiei de proprietari posibilitatea finanţării activităţilor/lucrărilor, criteriile de acces la acest program de finanţare, precum şi cota de contribuţie ce revine asociaţiei de proprietari, astfel cum acestea sunt prevăzute în documentele procedurale specifice implementării programelor operaţionale.

Deputații au majorat, de la 60 de zile cât stabiliseră senatorii, la 180 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, termenul în care coordonatorii locali trebuie să finalizeze identificarea, inventarierea şi estimarea nivelului de performanţă energetică, conform metodologiei de calcul în vigoare, a blocurilor de locuinţe precum şi a locuinţelor unifamiliale aflate în proprietatea persoanelor fizice care vor face obiectul lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea termică.

 

 

 

 

Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia octombrie (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus