Oferte locuri de munca top

Sisteme de hidrofor, pentru menținerea debitului și presiunii potrivite de apă în toate punctele de consum

Sisteme de hidrofor, pentru menținerea debitului și presiunii potrivite de apă în toate punctele de consum

Proprietarii de case pot utiliza două tipuri de pompe diferite: pompa submersibilă cu apă și pompa cu jet (permite apei pompate să atingă presiuni ridicate). În funcție de necesitățile fiecărei gospodării, dar și de adâncimea de la care se realizează extragerea apei, se alege sistemul de pompare.

Oamenii preferă hidrofoarele, deoarece acestea sunt perfecte pentru ridicarea apei și transmiterea eficientă a acesteia prin sistemul de conducte. Ei instalează aceste echipamente în timpul construcției unei case private, când fac o fântână, sau în cadrul unor lucrări de reparații.

Hidrofoarele conțin:

  • pompă din inox sau din bronz și un motor electric
  • Un presostat care în funcție de presiune (minimă, maximă) va ajusta ciclurile de pornire-oprire ale pompei
  • Un vas de expansiune, sau un vas hidrofor, care poate fi de capacitate diferită (ex. 24 l, 50 l)
  • Un racord antivibrant între vasul de expansiune și pompă
  • Un manometru care arată presiunea apei în pompă, în sistemul de alimentare.

Hidroforul nu se alege la întâmplare, se va analiza în principal debitul și înălțimea manometrică. Doar în funcție de aceste valori se poate alege cel mai potrivit hidrofor. Dacă nu se ține cont de acești factori, este posibil ca hidroforul să nu funcționeze așa cum ar trebui. Prin urmare, este necesară analiza unor parametri și îndeplinirea unor condiții.

Factori importanți în alegerea unui hidrofor

Se ține cont de numărul punctelor de consum. Spre exemplu pot fi mai multe băi, cu duș, cadă, chiuvetă, și desigur o bucătărie la care este o chiuvetă. Alți consumatori sunt: mașina de spălat rufe și mașina de spălat vase. Pentru acestea se calculează debitele necesare și astfel se alege tipul de hidrofor. În general debitul la un punct de consum poate fi de 0.2 l/s.

Dacă hidroforul va avea vasul de expansiune de capacitate mai mare, atunci ciclul de pornire-oprire va fi mai rar. Dacă se micșorează numărul de porniri-opriri, se reduce consumul de curent al pompei, se face economie.

Dimensionarea aparatului contează în alegerea lui (debitul economic, înălțimea manometrică):

  1. Dacă hidroforul este subdimensionat, este posibil să nu funcționeze în mod eficient.
  2. Dacă hidroforul este supradimensionat, se va produce un consum în plus de energie.
  3. Este necesară dimensionarea adecvată a necesarului de apă.

Un alt aspect important este înălțimea la care trebuie ridicată apa în instalație. Asta înseamnă înălțimea manometrică, la care se află oglinda apei în fântână sau în puț. Se va ține cont și de pierderile de presiune, care apar datorită frecării la trecerea apei prin interiorul conductelor sau țevilor, prin coturi, devieri, robineți, filtre, supape. Se va lua în calcul și materialul din care sunt realizate conductele, dar și numărul devierilor.

Opțiunile de instalare pentru hidrofor pot fi diferite, acesta trebuie așezat pe o suprafață orizontală. Se va aduce tensiunea corespunzătoare, în funcție de tipul instalației. În general este bine să se apeleze la serviciile unui expert în instalarea hidrofoarelor, care va verifica toți parametrii necesari și va garanta funcționarea corectă a sistemului.

Pentru puțuri și fântâni sunt recomandate hidrofoare de mare adâncime cu ejector. Acestea au sisteme de alimentare care absorb apa chiar de la 30 metri (distanța de la hidrofor până la apă). Hidrofoarele utilizează sisteme de alimentare cu apă, care au caracteristici bune: puterea de 1460 W, debitul de 3.6 m3/h, vasul de expansiune de 50 litri orizontal.

Specialiștii recomandă pentru coloana de aspirație o suprafață de 1-2 m în interiorul apei.

Proprietarii de locuințe cu alimentare la un puț, în care nivelul apei este de 9 m, pot folosi hidrofoare cu pompă de suprafață. În cazul în care sursa de apă este mai adâncă de 9 m, sunt indicate hidrofoare submersibile. În cazul fântânilor adânci, cele mai bune hidrofoare sunt cele care au motor puternic și pot extrage apa prin sistemul de pompare, de la 30 m adâncime.

Alte aspecte importante la instalarea hidrofoarelor

După instalarea hidroforului în puț sau fântână, acesta trebuie să funcționeze corect. În cazul în care apa nu este pompată, se recomandă verificarea adâncimii autoamorsării, a prezenței apei în puț, dacă ecranul de admisie nu e înfundat, sau dacă supapa acestuia este scufundată complet în apă.

Lipsa de presiune poate afecta alimentarea cu apă a casei, în diverse puncte de consum. Prin alegerea unui hidrofor bun, de presiune mare, se poate asigura alimentarea corectă cu apă. Presiunea este necesară pentru ridicarea apei la suprafață. Este necesar să se analizeze toate detaliile atunci când se achiziționează un hidrofor de apă.

Când se face instalarea unui hidrofor este nevoie de o suprafață plană de 2 mp, care de regulă ar trebui să fie într-o încăpere specială. În cazul unei case private, locul de instalare este separat de locuință și trebuie să se realizeze și izolarea fonică de înaltă calitate.

Pentru o casă în care locuiește o familie alcătuită din 2-3 persoane este bun un hidrofor care are capacitatea de 2 m3/h. Dacă familia este mai mare, se poate alege un hidrofor de 3,6 m3/h, sau chiar de 9 m3/h. Se va ține cont și de stilul de viață al membrilor familiei. De exemplu, dacă aceștia se spală zilnic și consumă multă apă, sau în plus, folosesc frecvent electrocasnice (mașină de spălat rufe, mașină de spălat vase) au nevoie de multă apă, de un hidrofor de capacitate mai mare.

Când se alege un hidrofor, se citesc cu atenție toate detaliile, instrucțiunile și valorile privind caracteristicile și funcționarea acestuia.

Sus