Oferte locuri de munca top

Socul coronavirus ar putea avea o durata mai scurta decat criza din 2008-2009

În urma scăderilor cumulate din lunile martie și aprilie, economia românească în ansamblu funcționează cu aproximativ 14% sub nivelul înregistrat anterior crizei coronavirus, apreciază Csaba Bálint, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României.

Rezultatele obținute furnizează un indiciu clar în legătură cu severitatea șocului resimțit de economia reală. ”Dacă ne uităm pe un orizont mai îndelungat, observăm că adâncimea declinului actual o depășește cu mult pe cea înregistrată în perioada crizei financiare din 2008-2009  Însă, spre deosebire de 2008-2009 când șocul inițial a fost resimțit prin scăderi consecutive pe parcursul mai multor luni, acum există posibilitatea ca impactul inițial să fie de o durată mai scurtă, astfel încât să vedem cifre mai favorabile pentru luna mai și iunie, în linie cu relaxarea treptată a măsurilor de distanțare socială din această perioadă”, subliniază Csaba Bálint .

Din perspectiva principalelor sectoare ale economiei (servicii private, industrie și construcții), datele publicate pentru aprilie sugerează că sectorul industriei a suferit cel mai mult, cu un picaj al volumul producției de circa 38% față de aprilie anul precedent.  Pe de altă parte, serviciile private par să fi scăzut ceva mai puțin, iar construcțiile au reușit să rămână pe plus în termeni anuali, deși prezintă semne de încetinire, afirmă autorul analizei.

Din punctul de vedere al BNR construcțiile au arătat o evoluție robustă. În Trimestrul 1, valoarea adăugată brută a sectorului a marcat un puternic avans anual, de circa 23%, iar datele raportate pentru aprilie (+12,1% ritm anual) lasă de înțeles că efectele pandemiei au fost mai limitate în cazul acestui sector față de alte sectoare ale economiei.

Conform analizei, reziliența domeniului construcțiilor semnalează faptul că dezvoltatorii imobiliari au preferat să continue proiectele în curs de derulare în pofida dificultăților generate de coronavirus. Rămâne de văzut în ce măsură va afecta pandemia proiectele noi în lunile următoare.

În schimb, autorul analizei atrage atenția că evoluția relativ favorabilă a sectorului construcțiilor nu înseamnă automat că și investițiile au rezistat bine, pentru că este probabil ca, în prima fază, companiile să fi renunțat la celelalte cheltuieli de investiții (precum cele pentru utilaje sau cercetare) pentru a diminua impactul negativ al crizei asupra fluxurilor de numerar.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2020

Sus