Oferte locuri de munca top

Soluții pentru izolarea casei

Casa reprezintă pentru fiecare dintre noi locul în care ne petrecem o mare parte din timp. Cu toate că activitățile zilnice presupun lipsa de acasă, la sfârșitul zilei ne întoarcem de unde am plecat – în căminul nostru. Tocmai de aceea ne dorim ca locuința noastră să reprezinte o oază de liniște și relaxare. Ne dorim o casă confortabilă din toate punctele de vedere. Frigul, căldura prea mare, gândacii sau zgomotele exterioare nu își au locul în acest peisaj. De aceea este important să avem grijă de felul în care ne tratăm locuința. Dacă vrem să ne simțim bine, trebuie să avem în vedere câteva aspecte. Felul în care este izolată locuința noastră va determina nivelul de confort resimțit.

Cu toate că în trecut nu existau tehnologii atât de avansate ca acum, oamenii aveau la fel de mare grijă de locuințele lor. Întregul proces, începând de la construcție și până la ultimele finisaje, era foarte bine pus la punct. Siguranța este una dintre nevoile primare ale omului, iar asta i-a determinat să își construiască un cămin sigur, ferit de intemperii și alți factori de risc externi.

Casele în Roma Antică

La fel ca în zilele noastre, romanii aveau diferite opțiuni în ceea ce privește locuința. Oamenii de rând locuiau în sate, în case construite din lemn, pământ și piatră. Activitățile lor zilnice includeau vânatul, fabricarea diferitelor unelte și haine și nu în ultimul rând, gătitul. Pe de altă parte, se aflau oamenii aparținând clasei sociale aristocratice. Ei aveau vile cu multe camere, grădini interioare, piscine în aer liber, biblioteci și o sumedenie de dormitoare. Având în vedere că erau înstăriți, servitorii lor se ocupau de activitățile zilnice.

Drept urmare, ei aveau activități și interese diverse. Acestea includeau practicarea diverselor jocuri și urmărirea sporturilor ca sursă de divertisment. Chiar și Cezar și Iulius, împărații renumiți, erau pasionați de aceste jocuri, motiv pentru care se adunau cu toții pentru a lua parte la astfel de evenimente.

Când ai nevoie de izolații

Unele persoane sunt de părere că dacă nu se confruntă cu nicio problemă legată de locuință, nu este nevoie de izolare. Din contră, există câteva motive principale pentru care o casă ar putea necesita izolarea. Un prim factor ar putea constitui posibilitatea eficientizării costurilor de întreținere.

Cei care sunt nevoiți să țină încălzirea pornită constant pe durata iernii și cei care pornesc mereu aerul condiționat în timpul verii pentru a nu se sufoca, au nevoie de o izolație termică mai eficientă. Un mod bun de a reduce costurile la energia electrică și de a menține un nivel de confort optim reprezintă izolarea exterioară și schimbarea geamurilor. Alți factori relevanți sunt apariția igrasiei și a mucegaiului, umiditatea ridicată și zgomotele externe.

Soluții pentru izolarea locuinței

Atunci când vine vorba despre izolarea termică a locuinței este bine de știut că este de două tipuri: la exterior și la interior (incluzând podeaua și plafonul).

Materiale necesare izolării se aleg în funcție de mai mulți factori. Printre aceștia putem numi rezistența termică, locul în care urmează să se aplice, proprietățile termice și nu în ultimul rând, prețul. Principalele materiale sunt polistirenul, vata minerală, paiele sau stuful, tencuiala, folia reflectivă și cărămida.

Izolarea termică este necesară pentru a asigura un confort termic optim. Ar fi bine ca izolarea termică să se realizeze încă din faza de construcție a locuinței, dar este posibilă și adăugarea unei bariere termice ulterioare.

Pe de altă parte, izolarea fonică se poate realiza prin construirea plafonului suspendat, format din gips, carton și vată minerală. Schimbarea ferestrelor ar putea reprezenta, de asemenea, o soluție pentru a elimina zgomotele de afară.

Cum se realizează izolația exterioară

După cum a fost amintit anterior, izolația exterioară a unei locuințe se poate realiza atât în momentul construcției cât și într-o etapă ulterioară. Totuși, există o diferență între cele două procese. Dacă se urmărește izolarea unei clădiri aflate în faza de construire, este necesar un timp de uscare a materialului folosit la construirea zidului. De obicei, o clădire deja construită va necesita înlăturarea tencuielii, proces care durează mai mult timp.

Următorii pași sunt aplicarea mortarului adeziv pe materialul ales pentru izolare, urmat de montarea plăcilor pe perete. Imediat după urmează armarea acestora, pentru a evita desprinderea în timp. Nu în ultimul rând, are loc tencuiala finală, dar acest pas are loc doar după ce s-a uscat mortarul.

Procesul de izolare a casei poate să fie de durată, în funcție de spațiul și de tipul de izolare pentru care se optează. Pentru a avea parte de rezultate cât mai bune, este necesară consultarea specialiștilor.

 

 

 

 

Sus