Oferte locuri de munca top

Spatii logistice: rata mica de neocupare

Rata de neocupare a spațiilor logistice și industriale este în prezent sub 5%, existând o presiune pe ofertă, susține Daniel Cautiș, managing partner Dunwell. Previziunile sale sunt că această tendință de creștere se va menține nu numai în 2018, când se așteaptă la circa 500.000 mp de proiecte logistice și industriale noi, ci și în continuare până în 2020.

Suprafața estimată de noi spații este constituită din toate livrările de spații industriale și logistice relevante, inclusiv cele dezvoltate în 2017 și livrate în acest an.

Principalii proprietari de parcuri logistice și industrialedin România sunt în acest moment: CTP, WDP, P3, VGP, Globalworth, Alinso Group, Logicor, ICCO Group, Helios Phoenix, TRC, cu portofolii variind între 100.000 și peste 700.000 mp.

Chiriașii lor provin în special dintre companiile 3PL (servicii externalizate de logistică) cu aproape 50% din cererea de spații noi în 2017, retail, aproximativ 19%, și comerț electronic cu 6% din cerere.

Principalele tendințe privind evoluția acestui segment al pieței imobilaire sunt legate atât de dezvoltarea parcurilor industriale, cât și de modul de abordare a acestei dezvoltări. Creșterea va veni astfel și din parcuri aflate în afara Capitalei, vom vedea în București un început de orientare spre inner city logistics și, nu în ultimul rând, ca o soluție de diminuare a problemei forței de muncă, dezvoltatorii vor construi și hosteluri în cadrul parcurilor logistice, este de părere Daniel Cautiș.

Estimările au fost realizate luându-se în considerare mai mulți factori, dintre care cei mai importanți sunt: istoricul tuturor tranzacțiilor de închiriere de depozite din ultimii 5 ani; suprafața spațiilor logistice și industriale construite și livrate de către dezvoltatori în 2017; numărul de tranzacții de terenuri industriale în 2016 și 2017 și care în ultimul trimestru au obținut PUZ industrial sau autorizație de construcție, precum și cererile clienților 3PL existente în piață încă de la sfârșitul anului 2017, puse în așteptare, și care urmau să fie reluate în 2018, sunt alți factori care au influențat estimările.

De asemenea, cerințele de extindere din partea chiriașilor 3PL care își propun creșteri anuale de minimum 10% și cererile de relocare din depozite de clasă B (neluate în evidență) în depozite clasa A, au avut o pondere însemnată în calcul.

 

Participati la evenimentul organizat de ARENA Constructiilor, joi 7 iunie, la Bucuresti !

 

Citiți și:

Proiecte de reabilitare cladiri, aprobate

Aproape 58 mil euro din bugetul de stat pentru modernizarea unui drum national

Peste 9 mil euro, rest de executat intr-un mare proiect de mediu

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 3/ mai 2018

 

 

 

Sus