Oferte locuri de munca top

Sperante pentru producatorii casnici de energie

Astăzi, cei ce produc energie utilizând de exemplu panourile fotovoltaice amplasate pe acoperișuri ar fi putut livra energia suplimentară în rețeaua națională dacă  ar fi fost aplicată Legea 220 votată în urmă cu zece ani.

În această lege exista o prevedere potrivit căreia pentru producătorii casnici de energie regenerabilă urmau să fie aprobate scheme de sprijin. Potrivit lui Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, principala barieră în calea schemei de sprijin a fost legislaţia fiscală. “Încă din 2009 – 2010 am început discuţiile cu Ministerul Finanţelor pentru a găsi soluţii pentru aceşti mici producători şi am eşuat”, a precizat reprezentantul ANRE în conferinţă organizată astăzi de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană.

Vestea bună ar fi că în curând micii producători de energie regenerabilă ar putea avea totușă posibilitatea să furnizeze electricitate în reţea şi să compenseze factura emisă de furnizorul lor.

Pentru aceasta a fost modificată Legea 220 prin OUG 24/2017 care a stabilit unele obligaţii pentru Ministerul Finanţelor privind modificarea legislaţiei în favoarea micilor producători. Și totuși, acest lucru nu s-a întâmplat.

În prezent se află în dezbatere proiectul de Lege pentru aprobarea OUG 24/2017. Un aspect dezbătut se referă la faptul că un producător mic, casnic, nu va fi nevoit să se autorizeze pentru a genera electricitate. În Parlament va fi inclus în lege un articol prin care se exceptează aceşti mici producători de la obligaţia de a se autoriza pentru această activitate, a afirmat Zoltan Nagy-Bege.

Al doilea aspect privește modul de impozitare, care însă nu este clarificat deocamdată. Ministerul Finanţelor urmează să informeze micii producători dacă şi cât vor plăti impozit pe venitul din această activitate.

Al treilea aspect vizează regimul TVA. Potrivit lui Zoltan Nagy-Bege, o decizie a Curţii Europene de Justiţie obligă toţi producătorii casnici de energie electrică să ţină evidenţa producţiei. Prevederea a fost interpretată de Ministerul Finanţelor ca fiind obligația de emite factură. O soluţie la această problemă ar fi ca persoanele fizice să împuternicească o altă entitate să emită factură pe numele lor. Mai precis, furnizorii de energie cu care micii producători au contract vor fi obligaţi să preia energia electrică produsă și să emită facturi în numele lor, facturi care se vor compensa financiar.

Pentru energia regenerabilă, Parlamentul European a aprobat o ţintă de 35% din consum care să provină din surse regenerabile, un salt semnificativ faţă de 24% pentru anul 2020, cât este ţinta României, obiectiv pe care ţara noastră l-a atins încă de acum doi ani.

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 4/ iunie 2018

Sus