Oferte locuri de munca top

Statul va plati partial salariile nerealizate din cauza reducerii timpului de lucru

Mai multe măsuri urmează să fie adoptate astăzi de către Guvern în ceea ce privește salariații și cei care realizează venituri independent.

Astfel, angajatorii vor putea reduce timpul de muncă a salariaților cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă.

Pe durata reducerii timpului de muncă, salariaţii beneficiază de o indemnizaţie de 75% din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă.

Indemnizația este suportată de angajator urmând a se deconta din bugetul asigurărilor pentru șomaj. În situația în care nu recuperează de la bugetul asigurărilor pentru șomaj indemnizația acordată, angajatorul nu are dreptul de a o recupera de la salariat.

Angajatorul poate dispune măsura reducerii timpului de muncă și poate solicita decontarea indemnizației dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

  1. a) măsura afectează cel puțin 10% din numărul de salariați ai unității;
  2. b) reducerea activității este justificată de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioară aplicării măsurii sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioară acesteia cu cel puțin 10% față de luna similară din anul anterior.

În lunile în care se aplică reducerea timpului de muncă, angajatorul nu poate iniția concedieri colective.

Reducerea timpului de muncă se stabilește prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puțin 5 de zile lucrătoare consecutive, angajatorul având obligația de stabilire a programului de muncă pentru întreaga lună.

De asemenea, vor fi sprijite și persoanele care realizează venituri în regim independent.

Aceștia ar urma ca, pe perioada stării de urgență/alertă/asediu, să beneficieze, la cerere, în baza declarației pe propria răspundere, de o indemnizație lunară de 41,5% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.  Plata acestei indemnizații se realizează de la bugetul de stat alocat Ministerului Muncii, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București

Totodată, au fost prevăzute și măsuri pentru zilieri și persoanele care lucrează în baza unui contract de muncă pe perioadă determinată pentru activități sezoniere.

 

Descărcați aici Proiectul OUG privind instituirea unor măsuri de sprijin destinate salariaților şi angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS – CoV – 2, precum și pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă

 

 

 

 

 

 

Citiți și:

Oferta reevaluata pentru modernizarea a 40 km DJ

Preturile in constructii, influentate de munca la negru

Proiectul de construire a unui mare ansamblu imobiliar, aprobat

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2020

Sus