Oferte locuri de munca top

Știința din spatele scaunelor: de ce este important pe ce stăm

Proiectarea de scaune nu este întocmai o meserie ușoară. Un designer trebuie să țină cont de anatomia corpului uman și de o multitudine de alte aspecte pentru a realiza o proiecție ce ulterior va rezulta în realizarea de scaune. Un scaun trebuie să fie neutru din punct de vedere al proporțiilor. Trebuie să se potrivească tuturor tipurilor de corpuri, indiferent de tip sau dimensiuni, fără a aplica presiune ce ar putea restricționa circulația sângelui.

Ca și oameni, avem dorința constantă de a ne mișca, chiar și atunci când stăm jos. De-a lungul evoluției sale, omul a obținut o postură erectă și mers biped. Multe dintre abilitățile și dizabilitățile sale se datorează acestei transformări. Unul dintre avantaje a fost, evident, faptul că putem să ne utilizăm mâinile independent. Cu toate acestea, centrul nostru de gravitate a fost ridicat, devenind destul de instabil, iar distribuirea greutății a devenit destul de complexă.

Felul în care este construit corpul nostru presupune să ne miscăm din când în când pentru a relaxa anumite grupe de mușchi. Experții chiar sugerează că ar trebui să ne ridicăm și să mergem pentru câteva minute după ce am stat o perioadă de timp jos. Ce este și mai interesant este faptul că postura noastră în șezut diferă în funcție de activitățile pe care le facem. De exemplu, nu vom avea aceeași postură când tastăm la calculator, când citim, când scriem sau când ne uităm la televizor. În funcție de acestea, designerii trebuie să gândească scaune care să se potrivească tuturor acestor tipuri de posturi.

Din punct de vedere științific, putem să numim ideale scaunele ce îndeplinesc următoarele cerințe:

  • Nu trebuie să producă disconfort și oboseală nejustificate în timpul șederii prelungite.
  • Trebuie să poată să susțină nu mai puțin de 90% din persoane, indiferent de mărimi și dimensiuni, în posturi eficiente.
  • Trebuie să permită schimbarea poziției, din una relaxată într-una alertă și invers.
  • Trebuie să combine materiale ușoare cu eficiența mecanică și să poată să susțină utilizare îndelungată.
  • Trebuie să permită atât menținerea cât și atingerea gradului maxim de stabilizare (cu mușchii în poziția de acțiune minimă).

Tehnologia a evoluat în mod constat, iar design-ul de scaune a devenit din ce în ce mai bun, dar și complex. Întrucât trebuie să mulțumească o varietate de persoane, nutralitatea topografică este destul de greu de obținut. Formele și înălțimea unor scaune ce s-ar potrivi bărbaților nu sunt deloc bune pentru femeile scunde. Un șezut cu spumă moale ar putea fi ideal pentru o doamnă sau o domnișoară, dar deloc confortabil pentru un bărbat.

Tipul de scaune pentru care trebuie să acordăm o atenție sporită sunt cele pe care petrecem mult timp. Fie că este vorba despre scaunul de la muncă, cel pentru biroul de acasă sau un scaun pentru un atelier, acestea sunt scaune pe care le folosim pentru un timp îndelungat. Bineînțeles că scaunele de masă sau de bar pot fi orientate mai mult către design-ul estetic, ce ține de forma, culoarea și materialul din care este fabricat, însă pentru tipul de scaune menționate anterior, atenția se concentrează pe confortul și funcționalitatea acestora.

Sănătatea coloanei vertebrale este foarte importantă, fiind cea care ne oferă mobilitatea. Dacă nu avem posibilitatea de a achiziționa scaune special gândite pentru a ne oferi suportul necesar, putem apela la perne speciale ce se pot monta pe scaunele pe care le avem deja. Există perne pentru coccis, pentru șezut, speciale pentru a ajuta la eliberarea presiunii din zona sciatică. De asemena, există perne pentru suport lombar sau perne de gât pentru coloana cervicală. Toate acestea utilizează spumă cu memorie ce se mulează perfect pe corpul dumneavostră. Spuma poate fi în diverse nivele de densitate pentru a se potrivi atât femeilor cât și bărbaților, indiferent de dimensiuni.

Acum că majoritatea meseriilor pe care le facem sunt realizate pe un scaun, indiferent că suntem în fața unui laptop sau într-o fabrică, trebuie să acordăm mai multă atenție tipurilor de scaune pe care stăm.

Sus