Oferte locuri de munca top

Toate deseurile vor fi colectate separat si reciclate la sursa

Consiliul European a adoptat azi un pachet normativ privind deșeurile, prin care stabilește noi norme privind gestionarea deșeurilor și stabilește obiective obligatorii din punct de vedere juridic pentru reciclare.

Statele membre vor trebui să îndeplinească următoarele obiective, care  sporesc reutilizarea și reciclarea deșeurilor municipale:

Până în 2025 Până în 2030

Până în 2035

 

Deșeuri municipale 55% Deșeuri municipale 60% Deșeuri municipale 65%

Statele membre vor institui, până la 1 ianuarie 2025, colectarea separată a produselor textile și a deșeurilor periculoase provenite de la gospodării.

În plus, acestea se vor asigura că până la 31 decembrie 2023, deșeurile biologice vor fi colectate separat sau reciclate la sursă (de exemplu, compostarea la domiciliu). Acest lucru este în plus față de colecția separată care există deja pentru hârtie și carton, sticlă, metale și plastic.

Legislația definește obiective specifice de reciclare pentru ambalaje:

Până în 2025 Până în 2030
Toate ambalajele 65% 70%
Plastic 50% 55%
Lemn 25% 30%
Metale feroase 70% 80%
Aluminiu 50% 60%
Sticla 70% 75%
Hârtie și carton 75% 85%

Legislația conține o țintă de reducere a depozitelor și stabilește cerințe minime pentru toate sistemele extinse de responsabilitate a producătorilor.

Producătorii de produse care intră sub incidența acestor sisteme trebuie să își asume responsabilitatea pentru gestionarea stadiului deșeurilor produselor lor și vor fi obligați să contribuie financiar.

De asemenea, au fost introduse obligatoriu scheme de răspundere extinse ale producătorilor pentru toate ambalajele.

Statele membre se străduiesc să se asigure că începând cu anul 2030, toate deșeurile adecvate pentru reciclare sau alte recuperări, în special în deșeurile municipale, nu vor fi acceptate într-un depozit de deșeuri.

Pachetul privind deșeurile va conduce la o mai mare reciclare a deșeurilor și va contribui astfel la crearea unei economii circulare. Aceasta va încuraja utilizarea ambalajelor reciclabile și a ambalajelor refolosibile și va îmbunătăți modul în care sunt gestionate deșeurile.

Comisia Europeană a prezentat un pachet revizuit privind economia circulară la 3 decembrie 2015, inclusiv așa-numitul pachet privind deșeurile, care cuprinde patru propuneri legislative. Acesta abordează problemele de mediu cu implicații transnaționale care acoperă impactul gestionării necorespunzătoare a deșeurilor asupra emisiilor de gaze cu efect de seră, a poluării aerului și a gunoiului, inclusiv în mediul marin. Acest pachet asigură faptul că materialul valoros încorporat în deșeuri este reutilizat, reciclat și reintrodus în mod eficient în economia europeană și, prin urmare, ajută la trecerea la o economie circulară și la reducerea dependenței UE de importul de materii prime prin promovarea unor măsuri prudente, utilizarea eficientă și rațională a resurselor naturale.

După mai multe runde de negocieri, la 18 decembrie 2017 a fost încheiat un acord provizoriu între președinția estonă și Parlamentul European, iar ambasadorii UE au aprobat acordul la 23 februarie.

Acum, când Consiliul a adoptat legislația, acesta va intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării sale în Jurnalul Oficial.

 

Citiți și:

Cale ferata, reabilitata cu 1,8 mld euro

Masuri pentru finalizarea unei variante ocolitoare

Mai multe strazi vor fi modernizate cu peste 123 mil lei

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 3/ mai 2018

Sus