Oferte locuri de munca top

Tranzactiile cu locuinte, salvate prin programul Noua Casa

Vânzarea stocului actual de locuințe finalizate și oferite spre vânzare ar putea fi stimulată prin noile modificări aduse ieri de Guvern programului Prima Casă, devenit Noua Casă.

Modificările urmăresc menținerea nivelului tranzacțiilor imobiliare cu locuințe la un nivel satisfăcător, după cum arată Guvernul în justificarea proiectului legislativ.

Guvernanții spun că vor să evite accentuarea dificultăţilor de accesare a creditelor garantate pentru achiziția de locuințe, ca efect al pandemiei cu Covid-19 și crizei economice.

Probabil că Guvernul intenționează să pregătească și măsuri pentru stimularea sectorului construcțiilor rezidențiale. În lipsa unor astfel de măsuri este de așteptat ca din toamnă, pe măsură ce se finalizează proiectele aflate în execuție, indicatorii acestui sector să se înrăutățească semnificativ.

Conform noilor prevederi, prin noul program, intitulat „Noua casă”, poate cumpara o locuință o persoana fizică ce îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

-la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă, sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, sau deţine cel mult o locuinţă în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;

-achiziţionează o singură locuinţă prin Program

-are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.

În textul adoptat ieri creditul acordat unui beneficiar pentru achiziționarea unei locuințe noi, a urcat la 100.000 euro echivalent lei, și este garantat de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 60% din valoarea creditului, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente

Pentru alte categorii de locuințe creditul maxim este de 70.000euro, echivalent lei, garantat de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 50% din valoarea creditului, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente

Avansul minim este de 5% din preţul de achiziţie al locuinţei, acesta reprezentând diferenţa dintre preţul de achiziţie al locuinţei rezultat din antecontractul de vânzare-cumpărare şi finanţarea garantată.

Cel care achiziționează o locuință prin Program nu o poate vinde timp de 5 ani de la cumpărare, dar în acest interval de timp o poate schimba cu altă locuință în cazul în care locuinţa achiziţionată iniţial este improprie cerinţelor de locuit ale unei persoane sau familii din cauza unor vicii ascunse ori în urma apariției unor daune asupra locuinţei, ca urmare a producerii unui risc asigurat, de natură a o face improprie utilizării potrivit destinaţiei.

În cazul în care cumpăratorul rambusează anticipat creditul nu se cere commision de rambursare anticipată, iar interdicția de vânzare este anulată.

 

 

 

Citiți și:

Blocuri noi de apartamente, intr-un cartier popular din Bucuresti

Ansamblu rezidential, dezvoltat din fonduri proprii in Bucuresti

In pregatire primul bloc, dintr-un nou ansamblu rezidential

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2020

Sus