Oferte locuri de munca top

UE impune limitarea importurilor pe piata otelului

Piata oțelului la nivel european este în mod oficial restricționată în ceea ce privește importurile. Comisia Europeană a publicat regulamentul care impune garanții definitive pentru oțelul importat în UE. Această măsură a intrat în vigoare la data de 2 februarie 2019.

„Statele membre au sprijinit în mod covârșitor impunerea acestor măsuri finale în decembrie 2018 „, a declarat Axel Eggert, directorul general al Asociației Europene a Oțelului (Eurofer). „Aceste măsuri sunt complet justificate, având în vedere diversificarea pe scară largă a oțelului pe piața UE, parțial ca urmare a impactului supracapacității globale, a distorsiunilor și a măsurilor din secțiunea 232 a Statelor Unite ale Americii”.

Structura măsurilor finale diferă de versiunea provizorie.

În timp ce contingentul tarifar de import rămâne 0%, vor fi aplicate cote de import pentru țările mari, în mod tradițional exportatoare de oțel către UE și cote trimestriale pentru restul țărilor care nu au propriile lor cote.

Mai îngrijorătoare pentru Eurofer este cota (stabilită la o medie de 100% în anii 2015-2017 în timpul etapei provizorii) ce a fost imediat mărită cu 5% în ziua impunerii măsurilor finale. În viitor, este plănuită o altă revizuire ascendentă de 5%, pentru luna iulie.

„În 2018, importurile au crescut cu 12% peste nivelul record al anului 2017, chiar dacă livrările producătorilor interni au crescut cu 0,6%”, a subliniat dl Eggert.

Creșterea consumului de oțel este de așteptat să crească cu doar 0,5% în 2019, conform Perspectivelor Economice și de Piață ale Eurofer. Aceasta înseamnă că majorarea cotei la aproximativ 110% din importurile reale reprezintă o multiplicare înzecită a ratei de creștere a pieței.

„Această schimbare disproporționată va aduce beneficii numai importatorilor care au obținut o cotă de piață de 25%, față de un istoric de 17% în doar trei ani”, a subliniat dl Eggert. „Acest lucru afectează echilibrul delicat stabilit de garanții: ideea că utilizatorii de oțel din UE ar trebui să poată accesa fluxurile comerciale tradiționale, fără ca producția locală de oțel să fie stagnată de produsele din oțel deflectate și cu preț redus din afara UE”.

„Piața și volatilitatea comercială au avut un impact sever asupra industriei europene a oțelului. Aceste măsuri de salvgardare trebuie să se dovedească eficiente în atingerea scopului lor, iar desfășurarea lor coerentă pe termen lung este esențială pentru succesul acestora”, a concluzionat directorul general Eurofer.

 

 

 

Citiți și:

O afacere de succes este urmata de un ansamblu cu 1000 de apartamente, in zona de nord a Capitalei

Peste cateva zile va demara construirea unui mare ansamblu imobiliar

200 apartamente in blocuri cu 12 niveluri, in autorizare

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

Un comentariu;

Sus