Erdbewegung-Osteuropa

Ultima decizie in cazul Parcului Bordei si Satului Francez

Primaria Capitalei trebuie sa ii plateasca omului de afaceri Costica Constanda suma de 115 milioane de euro, care reprezinta contravaloarea Parcului Bordei si dobanzile aferente, conform deciziei irevocabile aInaltei Curti de Casatie si Justitie. Totodata, Costica Constanda trebuie sa restituie PMB terenul din Satul Francez.

Despre acest fapt, primarul general, Gabriela Firea, a declarat: „În anul 2003, adică acum mai bine de 16 ani, Primarul Traian Băsescu a retrocedat zona verde din Parcul Bordei, în suprafața de aproximativ 33.000 mp, în schimbul terenului de peste 28.000 de mp din Satul Francez, pentru care familiile Lincaru și Tudor aduseseră certificate de moștenitor și acte de proprietate, pentru a demonstra că le aparținuseră.

Domnul Costanda a cumpărat drepturile litigioase de la cele două familii Lincaru și Tudor. Precizez că alte rude ale celor două familii au fost despăgubite cu sume consistente în bani de către statul roman- ANRP, tot în perioada respectivă.

În anul 2007, unii consilieri generali nu au fost de acord să se construiască un ansamblu imobiliar cu clădiri de 5 etaje în Parcul Bordei. Ca urmare, suntem nevoiți acum sa plătim peste 115 milioane de euro, dintre care: 69 milioane euro contravaloarea terenului respectiv din Satul Francez, restul reprezentând dobânzi aferente din 2010 și până acum și alte cheltuieli accesorii.

Suma de  115 milioane euro înseamnă 20% din bugetul pe un an al Municipiului București.

Potrivit aceleiasi decizii ale ICCJ, Constanda trebuie sa restituie Municipiului București un teren în Satul Francez în suprafaţă de 28.500 mp şi construcţiile edificate pe acesta.

Litigiul soluționat irevocabil ieri de ICCJ a început în anul 2010″.

Problema Primariei consta in faptul ca, momentan, se confrunta cu dificultati financiare. Pentru a solutiona problema vor fi initiate discuții pentru executarea pe cale amiabila a deciziei. Cu toate acestea, dl Costanda va avea in continuare obligatia sa inapoieze Municipalitatii terenul liber de sarcini, a mai spus primarul general.

”Încă de anul trecut, a fost consemnată suma de aproximativ 10 milioane euro într-un cont de cauțiune, pe care probabil Costanda îl va executa în perioada imediat următoare.De asemenea, se vor analiza care sunt cele mai bune modalități pentru a recupera prejudiciul”, a concluzionat Gabriela Firea.

 

Citiți și:

Investitori suedezi vor construi noi spatii logistice langa Bucuresti

Va fi extins un mare parc industrial din apropierea Bucurestiului

Cat costa manopera pentru placari cu gips-carton

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/ iunie 2019

Sus
Translate »