Oferte locuri de munca top

Un mare proiect imobiliar din Bucuresti, puternic contestat de cetatenii din zona

Clădiri cu peste 47 mii mp suprafață construită desfășurată ar putea fi construite în zona Vatra Luminoasă din București. Aceasta dacă Primăria Capitalei va aproba proiectul în condițiile în care cetățenii din zonă se împotrivesc vehement.

Proiectul prevede realizarea a două clădiri cu regimul maxim de înălțime 2Subsoluri + Parter + 7 Etaje, cu o suprafață construită la sol de peste 10.500 mp. Acest proiect ar urma să fie dezvoltat pe terenul de circa 2,2 hectare situat pe șoseaua Iancului nr 90, în Sectorul 2.

Proiectul are nevoie de aprobarea primăriei generale întrucât este situat în interiorul parcelării Vatra Luminoasă (zonă protejată).

Terenul este în proprietatea firmei Total Fidelity SRL din București, deținută de două companii offshore din Luxemburg: Janeiro S.A și Romania Invest Corp S.A. În vara anului trecut, Agop Vartakes Kirmiziyan și Stephanie-Anais Kirmiziyan și-au transferat părțile sociale deținute la Total Fidelity către cele două firme luxemburgheze.

Amplasamentul viitorului proiect din Vatra Luminoasă se învecinează la Nord cu Șoseaua Iancului și dincolo de aceasta cu ansamblul de locuințe colective Iancului, la sud cu b-dul Vatra Luminoasă și la est și vest cu ansamblul de locuințe pe lot Vatra Luminoasă.

Terenul în prezent a fost eliberat de construcțiile existente în interiorul Fabricii de confecții Zefirul.

Proprietarii au solicitat PMB să modifice actuala reglementarea urbanistică a terenului de încadrare în Zona Protejată 46 – Parcelarea Vatra Luminoasă – parcelare reglementată.

Totuși, cetățenii se împotrivesc vehement aprobării acestui proiect după cum o arată și comentariile făcute în cadrul dezbaterii publice:

1”Pe terenul acelei fabrici trebuie construit un parc. Zona este deja mult prea aglomerata, lipsesc locuri de parcare. Intersectia de la mega mall face zilnic coloana pana inainte de fosta fabrica. Faceti o parcare subterana acolo si parc deasupra. Nu va bateti joc de cel mai frumos si cochet cartier al orasului. Acolo nu au ce cauta blocuri, in mijlocul unui cartier EXCLUSIV format din vile. Sa nu radem de istoria lasata de Malaxa.” Irina

2.”Ca locuitor al cartierului, tot incerc sa vad vreun avantaj al proiectului, si nu reusesc sa-l gasesc. Dimpotriva, imi apar evidente mai multe dezavantaje:Este vorba de o zona de case, si inca protejata. Construirea unor blocuri inalte intre aceste case ar aduce un dezechilibru estetic, dar si functional, legat de umbrirea proprietatilor invecinate si de scaderea, in ultima instanta, a valorii de piata a acestor proprietati.

Exista ore de varf in care traficul este foarte aglomerat in zona. Construirea acestor blocuri ar duce la o crestere suplimentara a valorilor de trafic si in consecinta a poluarii si deci o scadere a calitatii vietii locuitorilor cartierului.”

Nu in ultimul rand, Scoala 49, cu care parcela in discutie se invecineaza, este una dintre cele mai aglomerate din Bucuresti. Se invata in 3 (TREI!!!) schimburi. Mult mai util ar fi fost ca primaria sa incerce sa rascumpere o parte din teren pentru extinderea scolii, nu sa propuna cresterea nuamarului de rezidenti in zona, fara imbunatatirea infrastructurii scolare, avand ca efect scaderea calitatii serviciilor.

Vatra Luminoasa era unul dintre putinele cartiere din Bucuresti care scapasera pana acum de mania «dezvoltarii»” haotice si incoerente. Poate ar fi bine ca primaria sa ia in considerare mai putin interesele financiare ale dezvolatorilor si mai mult dimensiunea umana a orasului.” Dedean Rares

3.”Zona Vatra Luminoasa este o zona rezidentiala, protejata, cu case cu un anume stil arhitectural. Acest complex (ca si cele cateva blocuri trantite inainte de 89) ar strica tot aspectul cartierului, ar crea si mai mult discomfort prin umbrirea unor case si prin traficul generat. Sper ca Consiliul General sa nu cedeze in fata dezvoltatorului – Atat Consiliul, cat si partidele din care fac parte membrii, ar ramane in istoria tuturor locuitorilor intre Sos Iancului si Blvd Basarabia ca cei care au ales sa cioparteasca un cartier istoric”, Grupul Civic Iancului4

4. Exista nenumarate plangeri impotriva acestei propuneri, impotriva careia ne opunem (noi fiind Asociatia „Grupul Civic Iancului”).

Semnatarii petiției, majoritatea membri ai Grupului Civic, cer Primăriei Municipiului București să nu aprobe construcția unui bloc de 7 etaje la adresa Șoseaua Iancului 90, pe spațiul fostei fabrici de confecții ZEFIRUL, aceasta fiind o zona aceasta cu regim de înălțime protejat.

Ca Primărie, aveți responsabilitatea să respectați acest regim de înălțime și obligația să consultați persoanele afectate în legătură cu proiectele imobiliare care nu respectă regmentările zonei. Vă solicităm transparență și respectarea prevederilor legale referitoare la procedurile de consultare necesare aprobării construcțiilor.

De ce este important?

Proiectul imobiliar propus 1) încalcă regimul de înălțime al zonei: maxim 10 m conform prevederilor descrierii Zonelor Protejate emise chiar de Consiliul General al Municipiului București, 2). Proiectul încalcă legea și calcă peste dorințele persoanelor care locuiesc în zonă.

Construcția acestui bloc are o serie de efecte negative. Pentru locuitorii învecinați înseamnă scăderea dramatică a gradul de însorire al locuințelor proprii. Pentru vecinii din cartier, acest bloc înseamnă o aglomerare sportă a traficului în zonă, trafic deja crescut din cauza proximității cu Mega Mall și Arena Națională. Lipsa locurilor de parcare va fi și mai acută, ceea ce va duce la aglomerarea cu mașini parcate a tuturor trotuarelor din zonă. Siguranța pietonilor va scădea, aceștia fiind forțați să ocolească pe carosabil mașinile parcate pe trotuare.

Cantitatea de praf și nivelul poluării fonice vor crește considerabil peste limitele admise, așa cum s-a întâmplat în timpul lucrărilor de demolare a fostei fabrici ZEFIRUL, din cauza neglijenței și nepăsării operatorului economic.

Iata si adresa petitiei si a nr. de semnaturi (646 la acest moment): https://campaniamea.declic.ro/petitions/nu-luati-soarele-din-vatra-luminoasa

Va rugam politicos, nu ignorati demersul nostru, fiindca suntem 700 de proprietari in zona care ne vom mobiliza PE TOATE CAILE pentru a ne proteja drepturile. Va multumim anticipat pentru suport – Asociatia „Grupul Civic Iancului”.

 

 

 

 

Citiți și:

Un mare combinat industrial se extinde cu noi spatii de productie si depozitare

Peste 170 de unitati locative, in a doua etapa a unui ansamblu rezidential

Nou proiect rezidential, in zona de nord a Bucurestiului

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus