Oferte locuri de munca top

Unele modificari in legea PNDL 2

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat ieri unele modificări ale Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului național de dezvoltare locală, prin care este reglementată realizarea investițiilor publice în infrastructura locală.

Parlamentarii spun că pentru fundamentarea indicatorilor tehnicoeconomici aferenţi obiectivelor de investiţii finanţate din fonduri publice este necesară stabilirea unor standarde de cost, în baza cărora să poată fi asigurată utilizarea fondurilor publice pentru finanţarea programelor de investiţii în condiţii de eficienţă economică şi eficacitate.

Lipsa unor standarde de cost, respectiv neactualizarea celor existente, reprezintă o

deficienţă sistemică a mecanismului financiar public, care îngreunează fundamentarea

indicatorilor tehnicoeconomici şi a necesarului de fonduri pentru finanţarea programelor de investiţii publice.

Întrucât prin Programul Național de Dezvoltare Locală sunt derulate investiții pe bază de credite de angajament, inițiatorii modificării OUG 28/2013 spun că este necesară asigurarea unor instrumente obiective care să conducă la o predictibilitate a cheltuielilor bugetare și la o judicioasă utilizare a fondurilor publice.

De menţionat că standardele de cost existente pentru construcţii sunt orientative, conform actului normativ în vigoare, H.G nr. 363/2010, în timp ce standardele de cost pentru finanţarea unor servicii publice şi de utilitate publică descentralizate, standardele de calitate aferente asigurării furnizării acestora de către autorităţile administraţiei publice locale, standardele minime de cost pentru serviciile sociale şi altele, sunt obligatorii.

Parlamentarii spun că este necesară instituirea obligativităţii încadrării în standardele de cost şi pentru obiectivele/proiectele de investiţii şi celelalte categorii de investiţii finanţate, total sau parţial, din fonduri publice.

Ca urmare, după articolul V în OUG 28/2013 a fost introdus un nou articol, articolul V1, cu următorul cuprins:

Art.V1. – (1) Obiectivele/proiectele de investiţii şi celelalte categorii de investiţii finanţate, total sau parţial, din fonduri publice, respectiv din bugetele prevăzute la art.1 alin.(2) din Legea nr.500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art.1 alin.(2) din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, se realizează cu încadrarea în standardele de cost, în vigoare la data aprobării/reaprobării indicatorilor tehnico-economici, conform legii.

(2) Standardele de cost se elaborează de către ministere şi celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, pentru domeniile de activitate specifice acestora, cu avizul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, se aprobă şi, după caz, se modifică şi/sau se completează, prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.”

 

Nu vor mai fi chiar 9500 obiective de investitii

De asemenea,  a fost modificat articolul III din OUG 28/2013 fiind făcută precizarea că prin PNDL 2 se va asigura finanţarea “pentru un număr de până la9500 obiective de investiţii noi, din care “cel mult” 2500 de creşe şi grădiniţe şi “cel mult2000 de unităţi de învăţământ preuniversitar.

Parlamentarii au motivat această modificare prin faptul că în urma analizei solicitărilor de finanțare depuse de UAT-uri a rezultat că nu pot fi îndeplinite cele două condiții, de încadrare imperativă atât în suma alocată pentru perioada de programare bugetară 2017- 2020, pentru etapa a II-a, cât și în numărul de obiective, imperativ stabilit, respectiv 9.500 obiective de investiţii noi introduse în program, din care 2.500 de creșe şi grădinițe şi 2.000 de unități de învăţământ preuniversitar care necesită efectuarea de lucrări, fiind necesară modificarea unuia din praguri.

Citi si:

Atribuire dificila a lucrarilor rutiere, de peste 15 mil euro

 

Stadiul lucrarilor pe loturile 2,3 si 4 ale autostrazii Lugoj – Deva

 

Circa 5 mil euro costa reabilitarea a 10 km de drum judetean

 

Cititi revista ARENA Constructiilor

 ARENA Constructiilor nov – dec 2017 (click aici)coperta-ac8-mare  ARENA Constructiilor , oct 2017  (click aici) coperta-ac7

 

Sus