Oferte locuri de munca top

Unii agenti imobiliari cred ca piata rezidentiala trece prin cea mai buna perioada a sa

Piata rezidenţială trece prin cea mai bună perioadă a sa, susțin consilierii imobiliari de la Cushman & Wakefield Echinox.  Ei cred că din punct de vedere economic, România traversează una dintre cele mai bune perioade din istoria recentă si invocă datele oficiale: Produsul Intern Brut (PIB) a intrat în cel de-al optulea an consecutiv de creștere, numărul de angajați și salariile cresc de la o lună la alta, astfel că la ora actuală cea mai mare amenințare asupra noilor proiecte de investiții pare a fi deficitul de forță de muncă.

Coroborate cu dobânzile bancare, aflate de asemenea la minime istorice în ultimii ani, datele macro, susțin cei de la Cushman & Wakefield Echinox , au” readus optimismul în piața rezidențială”, alimentând cererea de credite pentru achiziția unei locuințe: în fiecare dintre ultimele opt semestre (între S2 2014 și S1 2018), soldul creditelor ipotecare a crescut cu cel puțin 2,8 mld. lei (echivalentul a 600 mil. euro), ajungând la jumătatea anului aproape de pragul de 70 mld. lei (15 mld. euro).

La finalul anului 2008, soldul creditelor ipotecare era de circa 21 mld. lei (5.7 mld. euro), de aproape trei ori mai mic, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR), finanțarea achizițiilor imobiliare din ultimul deceniu fiind alimentată în această perioadă în special de Programul Prima Casă. Prin intermediul acestui program, au fost acordate în ultimii nouă ani aproximativ 245.000 de credite ipotecare, astfel că soldul se împarte aproape în mod egal între creditele ipotecare standard și cele având garanția statului.

Bucureștiul și județul Ilfov au o cotă de 41,4% din acest stoc, dar creșterea vine și din alte regiuni, ținând cont că ponderea Capitalei este în ușoară scădere de la un maximum de 43,8% atins la jumătatea anului 2014.

Datele Institutului Național de Statistică arată, totodată, că prețurile locuințelor au crescut cu circa 25% pe parcursul ultimilor patru ani, atât la nivelul Bucureștiului, cât și la nivel național, peste rata inflației, dar sub nivelul cu care au fost majorate salariile, care au avansat cu peste 50% în același interval, astfel că gradul de accesibilitate a locuințelor s-a îmbunătățit.

Chiar dacă anul trecut nivelul livrărilor de locuințe noi a fost stabil atât în București, cât și în țară, suprafața construcțiilor rezidențiale pentru care au fost eliberate autorizații de construire în Capitală a crescut în 2017 cu 60% față de anul precedent, relevă acelaşi studiu.

Privită în ansamblu, piața rezidențială are în continuare un potențial enorm. Gradul mediu de îndatorare ipotecară raportat la populația adultă era la finalul anului trecut de 895 de euro, comparativ cu 2.991 euro în Polonia și 1.683 de euro în Ungaria, în timp ce ponderea creditului ipotecar în PIB era de doar 7,6% (față de 20% în Polonia și 11% în Ungaria), potrivit studiului Hypostat 2018, A Review of Europe’s Mortgage and Housing Markets, astfel că băncile au în continuare suficient spațiu sa acorde credite.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr.6/sept 2018

 

 

 

Sus