Oferte locuri de munca top

Va creste productia in sectoarele ce utilizeaza otel

Producția în sectoarele ce utilizează oțelul din Uniunea Europeană va crește cu 2,8% în 2018 și cu 1,9% în 2019, estimează reprezentanții Asociației Europene a Oțelului.

Activitatea de producție în sectoarele UE care utilizează oțelul a încheiat anul 2017 pe o poziție puternică, producția crescând cu 5,8% față de anul precedent în al patrulea trimestru. Producția totală a crescut cu 5% pe parcursul întregului an 2017.

În majoritatea lor, sectoarele au avut cea mai bună performanță din 2011 până în prezent. Principala excepție a fost industria automobilelor.

Analiștii estimează că în primul trimestru al anului 2018 activitatea de producție globală în sectoarele de producție a oțelului va crește cu 2,7%. Aceasta este în principal rezultatul unei tendințe negative în producția de țevilor din oțel în UE.

Perspectivele pentru 2018 și 2019 sunt destul de sănătoase. S-a anticipat deja că, din cauza scăderii temporare a sectorului țevilor din oțel, creșterea totală a activității în sectoarele de producție din oțel ar scădea ușor în 2018 și 2019.

Încetinirea creșterii producției în sectorul auto va avea, de asemenea, un efect atenuant asupra ratei de creștere a activității sectoarelor care folosesc oțelul.

În 2017, piața oțelului din UE a avut o performanță sănătoasă, susținută de o îmbunătățire semnificativă a condițiilor de afaceri atât pe piața internă, cât și pe cea internațională.

Principalii factori cheie au fost investițiile și exporturile.

În timp ce fundamentele economice confirmă o creștere în continuare a cererii de oțel din UE, amenințarea din ce în ce mai mare a protecționismului și potențialul măsurilor de represalii care pot duce la un război comercial la nivel mondial reprezintă riscul principal pentru o perspectivă dealtfel pozitivă.

„Cele mai recente date arată că industria europeană a oțelului și-a încercat în cele din urmă calea către o poziție mai fermă”, a declarat Axel Eggert, directorul general al Asociației Europene a Oțelului (EUROFER).

Îngrijorător, această redresare este pusă în pericol de acțiunea din secțiunea 232 a SUA și de consecințele economice globale care rezultă din aceasta. Sursele de importuri deflectate pe piața UE ar putea provoca daune ireparabile industriei siderurgice a UE dacă nu vor fi aplicate garanții adecvate.

Consumul aparent de oțel al UE28 a scăzut cu 0,3% pe an în al patrulea trimestru al anului 2017.

Similar cu tendința fluxurilor de aprovizionare înregistrate în al treilea trimestru al anului 2017, livrările interne pe piața UE au crescut de asemenea în trimestrul IV, cu 3,4% față de anul precedent, în timp ce importurile din țările terțe au fost cu 9% mai mici decât în același trimestru în anul 2016. Importurile totale de oțel au scăzut cu 1,8% în 2017, reflectând o creștere de 7,9% pe an față de prima jumătate a anului și o scădere de 11% față de a doua jumătate a anului.

În timp ce piața UE a înregistrat o creștere a stocurilor în 2016, expansiunea destul de rapidă a utilizării finale în cursul anului 2017 – și chiar blocajele de aprovizionare – a determinat jucători din lanțul de distribuție să realizeze inventare în cursul anului. Acest lucru a condus la o scădere globală modestă a stocurilor. În consecință, cererea aparentă de oțel din UE28 a crescut cu 1,3% în 2017.

Perspectivele pentru o redresare continuă a cererii de oțel din UE sunt pozitive. Valoarea așteptată a majorității sectoarelor care utilizează oțel este bună pentru cererea de pe piața oțelului din UE. Cu toate acestea, situația din partea ofertei ar putea fi afectată negativ de denaturările importurilor.

Acest lucru este valabil în special în contextul actual al riscului mărit de creștere bruscă a importurilor ca urmare a deciziei Statelor Unite de a impune tarife clare pentru oțel străin. Acest lucru poate determina o abatere semnificativă a fluxurilor de comerț cu oțel, legate de SUA, în raport cu piața UE.

 

Citiți și:

La primirea finantarii se anunta castigatorul proiectului

Ce sta in calea Podului dintre Iasi si Ungheni

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 3/ mai 2018

Sus