Oferte locuri de munca top

Vacuumarea betonului: o tehnologie pentru betoane superioare

Vacuumarea betonului este o tehnologie speciala de compactare a betonului in urma careia se obtibetoane de inalta calitate. Vacuumarea consta in extragerea surplusului de apa din beton, necesar in timpul turnarii dar daunator in timpul intaririi betonului. Acest procedeu se realzeaza prin aplicarea pe suprafata betonului proaspat turnat a unui panou vacuumant, ce actioneaza ca o ventuza.

Panourile vacuumante au o alcatuire speciala. Acestea se racordeaza la o pompa de vid care aspira o parte din apa de amestec. Procesul provoaca reducerea volumului betonuluisi, prin apropierea granulelor, compactarea acestuia.

La inceputul procesului de vacuumare apa in exces se face neuniform. Este absorbita intai apa dintr-o zona aflata in imediata vecinatate a panoului vacuumant. Dupa absorbtia acestei ape se creaza un plan paralel cu panoul, care separa zona supusa influentei vacuumarii de cea neafectata de ea. Acest plan, denumit si front de vacuum, inainteaza pe o directie normala la panoul vacuumant cu o viteza de 1-2 cm/minut. In zona golita de apa, presiunea este din ce in ce mai mica, pe masura apropierii de suprafata panoului.

Daca frontul de vacuum intalneste o suprafata libera a betonului, vacuumarea inceteaza. Aceasta se intampla deoarece betonul nu mai pierde apa, iar in aceasta situatie instalatia de vacuumare aspira aer. Insa, daca intalneste o suprafata etansa, vacuumarea se produce in continuare, dar mult mai incet.

Operatiunea de vacuumare trebuie sa inceapa la minim 15 minute de la finalul operatiunii de turnare si sa se termine inainte de 1,5 – 2 ore.

Reducerea presiunii interioare din amestecul de beton cu 0,4 – 0,5 daN/cm2 prin vacuumare, are drept efect apropierea granulelor sub actiunea presiunii atmosferice.

Cantitatea de apa cedata de beton nu depaseste 30% – 50% din apa de amestec. Apa ramasa dupa incetarea vacuumarii in beton se raspandeste in mod uniform, in masa betonului.

Instalatia de vacuumare

Este alcatuita, in principiu, din panouri vacuumante, un rezervor de separarea apei si o pompa de vid. Pompa de vid extrage aerul din rezervorul de separarea apei cu o suctiune de cca. 600-700 mm Hg.

Panoul vacuumant este alcatuit dintr-un cadru metalic care sustine plase metalice cu ochiuri din ce in ce mai mici, dinspre exterior spre beton, avand deasupra, la fata in contact cu betonul, o panza filtranta.

Betonul supus vacuumari

Betoanele ce vor fi supuse procesului de vacuumare trebuie sa respecte regulile generale de alcatuire ale betonului.

Cantitatea de apa de amestec variaza intre 160-190 dm3 la 1 m3 de beton, fapt ce corespunde unui raport apa-ciment 0,8 pentru dozajul de 200 kg ciment/m3 de beton.

Vacuumarea si vibrarea betonului

Vacuumarea si vibrarea betonului sunt doua metode de compactare ce pot fi folosite impreuna, prin montarea, pe panourile vacuumante a unor vibratoare de cofraj. Vibrarea favorizeaza, in general, umplerea tiparelor prin marirea temporara a fluiditatii. Efectul vibrarii este insa favorabil nu numai in timpul turnarii ci si dupa aceasta. Luand in considerare si diferenta intre presiunea exterioara si cea interioara, se obtine de fapt un efect complex de vacuumare si vibropresare.

Cand se aplica vacuumarea betonului

Vacuumarea este un procedeu de compactizare a betonului de inalta tehnologie. Acest procedeu se poate aplica atat pe santiere, dar mai ales in industria prefabricatelor din beton, deoarece permite obtinerea unor betoane de inalta calitate si o reutilizare rapida a cofrajelor.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

 

 

Sus