Oferte locuri de munca top

Viitoare baza de date privind eficienta energetică

Un mecanism integrat de raportare, legiferat, care să ușureze procesul de colectare și prelucrare a datelor privind eficiența energetică urmează să fie realizat, potrivit unui proiect de act normativ. Acest mecanism este considerat ca fiind de importanță maximă de către consultantul care a elaborat Planului Naţional de Acţiune în Domeniul Eficienţei  2017-2020 ( PNAEE IV – atasat) .

Nu există o metodologie clară de monitorizare a rezultatelor obţinute, spun inițiatorii proiectului.

Ca urmare, guvernanții au în plan ca această metodologie de raportare să fie elaborată de instituția care are responsabilitatea de a monitoriza stadiul implementării PNAEE și avizată de toate entitățile care implementează măsuri de eficiență energetică. Acesta urmează să fie realizată în colaborare cu toate ministerele care implementează măsuri de eficiență energetică.

Consultanții au stabilit că se impune crearea unei baze de date pe domenii de activitate, prin care să se urmărească utilizarea eficientă a resurselor energetice uşurându-se astfel raportările la forurile europene pentru domeniile energie și schimbări climatice.

Baza de date va permite stabilirea unor indicatori economici, care să justifice măsurile adoptate şi va facilita monitorizarea progreselor obţinute în atingerea ţintelor. Această bază de date va putea fi utilizată pentru stabilirea ţintelor la nivelul anului 2030/2050. România a atins deja niveluri ale consumului de energie primară şi ale consumului final de energie care se situează sub obiectivele naţionale orientative pentru anul 2020, mare parte ca urmare a restructurării economice determinată de criza economică din perioada 2009-2010. În continuare este necesară implementarea de măsuri pentru pentru consumatorul final de energie, astfel încât să fie îndeplinite prevederile art.7 al DEE.

În cea de-a patra variantă a Planului Naţional de Acţiune în Domeniul Eficienţei Energetice, ce urmează să fie aprobat prin Hotărâre de Guvern, economiile de energie prognozate pentru sectorul rezidențial au fost majorate cu peste 19%

De altfel, planul a fost completat cu măsuri de eficientă energetică pentru întreg sectorul de construcții,  acesta având prevăzută o țintă de economii de energie de 31.800 tep.

Guvernul Dăncilă urmează să aprobe completarea Planului Naţional de Acţiune în Domeniul Eficienţei Energetice (PNAEE III) elaborat în anul 2014 cu măsuri de eficiență energetică în sectoare economice noi: construcţii – cu economii de energie de 31.800 tep și agricultură – cu economii de energie de 49.000 tep.

Totodată, se majorează şi economiile prognozate în sectoarele rezidenţial (cu circa 19,65%), servicii (cu circa 15,8%) și transporturi (cu circa 6,2%).

Măsurile şi acţiunile incluse în PNAEE se adresează tuturor consumatorilor de energie – casnici, comerciali şi instituţionali.

Fondurile alocate prin programele POIM şi POR ajută consumatorii finali să facă investiţii pentru reabilitare şi pentru utilizarea de noi tehnologii, care să conducă la creşterea eficienţei energetice.

 

Descărcați aici:

 

 

 

 

 

 

 

Citiți și:

Proiect imobiliar in zona ultracentrala a Bucurestiului

Peste 24 mil lei pentru sistemul de iluminat public

Noi spatii de invatamant, pe un teren de peste 2 ha

Inca un pas pentru extinderea unui aeroport

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor

 ARENA Constructiilor nov – dec 2017 (click aici)coperta-ac8-mare  ARENA Constructiilor , oct 2017  (click aici) coperta-ac7

 

Sus