Oferte locuri de munca top

Viitoare reguli pentru construirea si vanzarea de locuinte

Numărul alarmant al construcțiilor ilegale de locuințe, al clădirilor nesigure și al înșelătoriile reclamate de cumpărătorii de locuițe noi a fost invocat de inițiatorii unui nou proiect legislativ.

Viitoarea lege își propune să stabilească un set de reguli care trebuie respectate atunci când se construiește și vinde un spațiu locativ.

Minusurile din legislația actuală impun adoptarea unei legi care să instituie reguli privind dezvoltatorii imobiliari, construcțiile din cadrul dezvoltărilor imobiliare, cât și cumpărătorii ca parți implicate într-o tranzacție imobiliară.

Inițiatorii noului proiect legislativ susțin că necesitatea socială pentru reglementarea legislativă în domeniul imobiliar este stringentă. Actualul cadru legislativ, restrâns ca întindere și dispersat în multe reglementări cu putere juridică diferită determină creșterea numărului reclamațiilor cetățenilor care se simt înșelați, dar și a situațiilor în care viața proprietarilor este în pericol în propria casă.

Piața imobiliară este singura piață de bani, în sensul definit de teoria economică, lipsită de o autoritate de reglementare și supraveghere, consideră inițiatorii proiectului ce își propune să reglementeze un gol legislativ. Celelalte piețe de bani beneficiază de o astfel de instituție. Astfel, piața bancară și valutară este controlată de Banca Națională a României), piața de capital, piața asigurărilor și piata pensiilor private sunt controlate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Proiectul de lege destinat dezvoltatorilor și constructorilor de locuințe cuprinde un set de reguli în vederea asigurării protecției cumpărătorilor, în cazul unor practici comerciale incorecte, in timpul procesului de achiziționare a unei locuințe. Acest proiect vrea să instituie standarde în relațiile dintre cumpărători și dezvoltatori sau constructori.

De asemenea, proiectul urmărește să asigure faptul că persoanele fizice sau juridice constructori/contractori și agenții acestora aplică cele mai bune practici în procesul de marketing și vânzarea de noi locuințe. Noul codul prevede standarde cu privire la serviciul/politica de asistență pentru clienți în faza post-vânzare, inclusiv reparațiile din perioada de garanție.

Scopul proiectului de lege este acela de a institui standardele minimale în domeniul dezvoltării imobiliare și al construcțiilor. Legea trebuie să rezolve toate problemele din domeniul imobiliar prin introducerea medierii între cumpărători și dezvoltatori. Prin mediere dezvoltatorii sunt îndrumați cu ajutorul noii legislații să ofere locuințe sigure, confortabile și autorizate – așa cum promit în anunțuri – cumpărătorilor.

Aplicarea legii impune dezvoltatorului, vânzătorului să promoveze locuința doar prin specificații precise, inclusiv printr-o descriere clară a prețurilor, a taxelor și a serviciilor propuse.

În plus, dezvoltatorul trebuie să ofere cumpărătorului informații precise și demne de încredere cu privire la garanția locuinței și aspectele cuprinse în conținutul acesteia. Cumpărătorul trebuie să dețină o copie a cuprinsului garanției.

Viitoare lege ar trebui să îl ajute pe cumpărător să beneficieze de următoarele informații încă din faza inițială a negocierilor sau a antecontractului:

– prezentarea unui model de Antecontract – în scris,

– explicații cu privire la toate prevederile Ante/Contractului,

– descrierea detaliată a locuinței,

– detalii cu privire la orice servicii de management și organizare, care vor intra în atribuțiile dezvoltatorului și costul estimat al acestora,

– detalii cu privire la orice serviciu și costul aferent ce va fi suportat de către cumpărător,

– o explicație cu privire la întinderea și acoperirea garanției,

– detalii legate de dezvoltator, inclusiv denumirea legală completă, datele de contact, adresa,

– detalii în legătură cu orice terță parte care reprezintă dezvoltatorul, inclusiv denumirea legala completa, date de contact și detalii, adresa și statutul legal,

–  detalii cu privire la modul de întocmire a unei reclamații/plângeri în conformitate cu prevederile Codului,

–  tratarea justă și într-o manieră transparentă a cumpăratorului, consumator în sensul legii speciale, în momentul achiziționării unei locuințe de la dezvoltatori,

– informarea clară și justă a cumpărătorului de către dezvoltatori cu privire la caracteristicile locuinței,

– obținerea detaliilor cu privire la accesarea rapidă și convenabilă a serviciilor de soluționare a divergențelor sau reclamațiilor.

În cazul unei reclamații sau a unei plângeri din partea cumpărătorului cu privire la încălcarea reglementărilor legii de către dezvoltator, se va implementa o procedură alternativă de mediere a litigiilor.

Pentru a apăra consumatorii de eventuale înșelăciuni, statele dezvoltate din UE au adoptat, în ultimele decenii, legi speciale pentru piața imobiliară.

În Belgia este Legea Breyne, iar in Franta este ”Code de la Construction et de l’Habitation” (Codul construcțiilor și al locuințelor). Cea mai mare țară din Europa de Est, Polonia, are o legislație specială din anul 2014 care protejează drepturile cumpărătorilor de case noi și impune restricții dezvoltatorilor.

Noul proiect legislativ a fost depus la Senat spre dezbatere.

 

 

 

 

 

 

Citiți și:

A fost autorizata construirea a 280 de apartamente in Capitala

Complex rezidential, in continuarea unui proiect de birouri

Nou proiect rezidential al unor importanti oameni de afaceri romani

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/ mai 2019

Un comentariu;

  1. constantin said:

    Legislatie exista si la noi doar ca nu se respecta , iar autoritatile sunt prea corupte !
    Avem nevoie de functionari corecti nu de o noua lege ! Inspectoratul nu isi face treaba , ITM ul la fel iar de Anaf , nici sa nu mai vorbim! Nu se doreste sa se respecte legislatie pentruca interesele coruptilor sunt prea mari !!!!

Sus