Oferte locuri de munca top

Volumul tranzactiilor imobiliare din Romania, in 2019, la cea mai mica valoare din ultimii sase ani

În România, volumul investițiilor imobiliare s-a situat ușor sub jumătate de miliard de euro în primele trei trimestre ale anului, nivel comparabil cu cel de anul trecut, iar tranzacțiile imobiliare amânate vor duce la o reducere a volumului investițional pe plan local, conform celui mai recent raport al companiei de consultanță imobiliară Colliers International.

„Dacă în România la începutul anului părea că sunt mari șanse să trecem cu lichiditatea pieței imobiliare de pragul de un miliard de euro, o serie de tranzacții mari au fost amânate pentru 2020. Astfel, volumul pentru întregul an va fi în zona a 0,6-0,7 miliarde de euro, cea mai mică valoare din ultimii 6 ani. Totuși, există destule vești bune, fiindcă avem tranzacții doar cu clădiri de birouri de aproximativ 0,6 miliarde euro care s-ar putea închide în 2020, poate chiar în prima parte a anului. Un alt aspect pozitiv ar fi că am avut în acest an multe nume noi, un semn de bun augur pentru tranzacțiile viitoare și pentru randamente”, a precizat Mihai Pătrulescu, Senior Associate Investment Services în cadrul Colliers International Romania.

Potrivit aceluiași raport, pentru primele trei trimestre ale anului 2019, regiunea Europei Centrale și de Est (ECE) a înregistrat un volum de investiții de aproape 9 miliarde de euro. Birourile domină tranzacțiile cu o cotă de 58%, urmată de un sector de retail mult mai lent, cu 18%, de sectorul de spații industriale și logistice cu 9% și de cel al hotelurilor cu 8%.

„În majoritatea celorlalte piețe din regiune, cu excepția Cehiei și a Poloniei, volumul tranzacțiilor din perioada ianuarie-septembrie din 2019 a scăzut comparativ cu aceeași perioadă din 2018, respectiv 2017. Cu toate acestea, cu cel de-al patrulea trimestru al anului fiind de obicei cel mai activ în ceea ce privește încheierea tranzacțiilor, ne așteptăm ca regiunea să mențină un ritm similar cu cei trei ani precedenți, astfel că volumul de investiții din acest an poate totaliza undeva între 12,5 și 13,5 miliarde de euro”, a spus Kevin Turpin, directorul regional al departamentului de research pentru regiunea ECE.

Apetitul investitorilor pentru toate clasele de active din ECE rămâne crescut, mai ales că o mare parte din capital caută alocare, iar fundamentele pieței din regiune sunt în continuare atractive. În unele piețe și sectoare există un deficit de produse de bază, deoarece multe dintre aceste proprietăți aparțin, pe termen lung, deținătorilor, portofoliilor și platformelor. În plus, este posibil ca unii proprietari să ezite să vândă fără posibilitatea de a-și redistribui capitalul.

Drept urmare, mulți investitori se gândesc să dezvolte abordări diferite, precum achiziția de active cu potențial ridicat de creștere, și încep să se uite la sectoare alternative – printre altele, cămine studențești, centre medicale, proiecte rezidențiale pentru închirieri private – deși ele se află în faze incipiente din punctul de vedere al disponibilității. Peste 50% din fluxul de capital din primele 9 luni ale anului are sursa în Europa continentală (inclusiv ECE), cu 25% din acest volum venind de la investitori doar din regiunea ECE. Capitalul asiatic, în special cel din Coreea de Sud, a fost, de asemenea, dinamic, cu o cotă de 16%.

Randamentele din toate țările și sectoarele sunt mai mici sau aproape de minimele istorice din perioada de dinaintea crizei. În ciuda diferenței de 375 puncte de bază dintre Sofia (8%) și Praga (4.25%) pentru clădiri de birouri de top, există o diferență și mai mare la produse similare în Germania (3%) și la alte vehicule de investiții cu riscuri reduse, precum obligațiunile guvernamentale.

O compresie suplimentară a randamentelor va fi limitată, cu câteva excepții, așa cum se evidențiază în raportul Colliers.

Colliers International Group Inc. este unul dintre liderii globali în domeniul consultanței imobiliare și al managementului investițiilor. Cu operațiuni în 68 de țări, cei 14.000 de specialiști oferă consultanță și servicii de specialitate pentru a maximiza valoarea proprietății pentru chiriași, proprietari și investitori.

 

 

 

 

Citiți și:

Cladiri cu pana la 16 niveluri, in pregatire in Capitala

Hotel cu 16 etaje si blocuri cu 10, in pregatire in vestul tarii

A fost autorizat un hotel cu peste 150 de camere

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus