Oferte locuri de munca top

Vom avea un nou Regulament privind agrementul tehnic in constructii

Testele pentru elaborarea agrementelor tehnice a produselor din sectorul construcțiilor vor fi realizate doar de laboratoarele acreditate de organismele semnatare ale European Accreditation Multilateral Agreement (EA-MLA), potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, care va actualiza Regulamentul privind agrementul tehnic în construcții.

Selectarea acestor laboratoare este responsabilitatea entității care elaborează agrementele tehnice.

Produsele care au agremente tehnice vor fi verificate încă din etapa producției în fabrică. Inițiatorii proiectului de HG consideră că astfel se va menține calitatea și constanța caracteristicilor relevante în procesul de fabricație.

„Agrementul tehnic în construcții este aprecierea tehnică favorabilă, concretizată într-un document scris, asupra atitudinii de utilizare în conformitate cu cerințele fundamentale aplicabile construcțiilor”, în sensul proiectului de Hotărâre.

Agrementul tehnic este valid numai însoțit de avizul tehnic emis de CTPC și are o perioadă de valabilitate de trei ani. La rândul lui, avizul tehnic este valabil doi ani și poate fi prelungit cu un an, în cazul în care au fost îndeplinite condițiile privind menținerea calității și constanța caracteristicilor relevante ale produsului pentru construcții în procesul de fabricație.

Proiectul de act normativ înlocuiește mai multe sintagme din Regulament, precum vechea denumire a acestuia (Regulamentul privind agrementul tehnic pentru produse, procedee și echipamente noi), dar și a organismului care se ocupă de procedură (Comisia națională de Agrement Tehnic pentru Construcții). Inițiatorii motivează acest demers printr-o utilizare mai facilă și prin clarificarea anumitor nuanțe.

Totodată, pe lângă conținutul agrementului tehnic și al altor avize de specialitate, viitorul regulament va mai detalia structura organizatorică a CTPC.

Astfel, președintele CTPC va nominaliza membrii comisiilor de specialitate, dintre specialiștii propuși de universitățile tehnice de profil, de autoritățile de supraveghere a pieței produselor pentru construcții sau de asociațiile profesionale.

Comisiile se organizează pe categorii de produse:

* Comisia tehnică nr. 1 – produse sau seturi aferente elementelor structurale și fundații; elemente de închidere, compartimentare, pereți nestructurali, tâmplările și vitraje; protecții la foc, termotehnică, acustică, protecții hidrofuge și învelitori; finisaje, protecții anticorozive și speciale, tencuieli, placaje și pardoseli, substanțe periculoase;

* Comisia tehnică nr. 2 – produse sau seturi aferente construcțiilor, pentru: încălziri, climatizări, ventilații, sanitare, gaze, electrice; domotică, substanțe periculoase;

* Comisia tehnică nr. 3 – produse sau seturi aferente drumurilor, podurilor rutiere, porturilor și aeroporturilor;

Vechiul Regulament este considerat depășit și nu mai corespunde cerințelor actuale, potrivit inițiatorilor noului proiect.

Proiectul actual va modifica și înlocui Anexa 5 – Regulamentul privind agrementul tehnic pentru produse, procedee și echipamente noi în construcții – la Hotărârea Guvernului nr 766/1997 pentru aprobarea unor regulamente privind calitatea în construcții.

Descarcă şi citeşte proiectul pentru actualizarea Regulamentului privind agrementul tehnic în construcții

 

 

 

 

 

 

 

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

NewsletterPrimesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Revista –    Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia nov – dec 2016 (click aici)

Sus