Oferte locuri de munca top

Vor fi facute studiile pentru alimentarea cu gaze a 19 localitati

Vor putea beneficia de gaze naturale un număr de 19 unități administrativ teritoriale.  Pentru a putea să întocmească studii de fezabilitate, să le avizeze și să concesioneze sistemele de distribuție primăriile aflate pe traseele viitoarelor magistrale au înfiinţat deja asociații de dezvoltare intercomunitară (ADI)

Astfel, în județul Iași vor fi înfiinţate două magistrale pentru distribuţia gazelor naturale.

În vederea stabilirii ultimelor detalii privitoare la dezvoltarea infrastructurii de transport a gazelor naturale din județ și construcția a două magistrale directorii din cadrul Societăţii Naționale de Transport Gaze Naturale ”Transgaz”, Ion Tătaru- Departamentul de Dezvoltare şi Mihai Leontin Leahu- Departamentul Proiectare şi Cercetare urmau să se întâlnească astăzi cu preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa,

Prima magistrale de transport gaze are în vedere ruta Mogoșești – Comarna- Cozmești, iar cealaltă va deservi traseul Dumești – Andrieșeni, lungimea totală a acestora fiind de 80 de km.

În acest sens, la nivelul județului sunt în acest moment două ADI: pentru zona de sud-est și pentru zona de nord-est. Din asociația sud-est fac parte comunele Dobrovăț, Schitu Duca, Comarna, Prisăcani, Costuleni, Răducăneni, Gorban, Moșna, Cozmești, Dolhești și Ciortești, în timp ce comunele Movileni, Țigănași, Gropnița, Probota, Trifești, Andrieșeni, Plugari și Bivolari formează asociația nord-est.

De asemenea, a fost deblocată şi magistrala de gaz Vaslui-Iaşi, a doua magistrală de aprovizionare a Iaşului, care va deveni în curând funcţională.

Proiectul va fi finanțat de Guvernul României prin Programul Național de Dezvoltare Locală 3 și cu fonduri europene.

Lucrarea va fi realizată de Transgaz, costul unui kilometru de conductă fiind între 800 de mii şi 1 milion de euro.

România intenționează să devină un pol energetic în estul Europei, un punct nodal în reţelele regionale de transport de energie, precum şi un furnizor de energie în acest domeniu. Acesta este motivul pentru care, la nivel național, a fost inițiat un amplu proiect de conectare a comunităților la rețeaua de gaze naturale. Prin resursele pe care le deține şi prin oportunităţile oferite de poziţionarea geografică, România îşi poate asigura un grad ridicat de securitate energetică şi integrare regională. În acest sens, operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport gaze naturale din România (Transgaz) a elaborat Planul de Dezvoltare al Sistemului Naţional de Transport gaze naturale pentru perioada 2016-2025, a cărui valoare este estimată la aproximativ 1,6 miliarde de euro. Suma urmează să fie acoperită în proporție de 35 la sută din surse proprii (aproximativ 560 milioane euro), iar 65 de procente (1 miliard de euro) vor fi din surse atrase din fonduri europene.

 

 

 

Citiți și:

Proiectarea locuintelor, influentata de noi prevederi legale

Construirea unui hotel si a unui ansamblu rezidential, cu vedere la lac, incepe in aprilie

Vile de lux, cu lift interior, vor fi ridicate in nordul Capitalei

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

Sus
Translate »