Oferte locuri de munca top

13,6 mld euro pentru consolidarea seismica a cladirilor din Romania

Investiția necesară pentru consolidarea seismică a clădirilor din România până în anul 2030 a fost estimată la 13,6 miliarde de euro.

Din această sumă, 1,5 miliarde euro vor fi investiți în clădirile publice, conform proiectului strategiei naționale de reducere a riscului seismic.

Sunt vizate clădirile publice și clădirile rezidențiale  

Noua strategie va fi structurată în trei subprograme:

* Subprogramul 1 vizează îmbunătățirea performanțelor seismice ale clădirilor publice existente.

Fondul de clădiri existente care se prioritizează pentru realizarea intervențiilor este alcătuit din unități de învățământ administrate sau deținute de Ministerul Educației și de autoritățile publice locale, unități de sănătate publică (inclusiv spitale, policlinici și alte clădiri din sistemul de sănătate), precum și clădiri ale administrației publice (inclusiv clădiri cu funcțiuni esențiale pentru ordinea publică, apărarea și securitatea națională, administrația publică, clădiri ale administrației centrale și locale).

* Subprogramul 2 vizează îmbunătățirea performanțelor seismice ale clădirilor rezidențiale existente.

Fondul de clădiri existente care se prioritizează pentru realizarea intervențiilor constă în locuințe unifamiliale, multifamiliale, cu sau fără spații comerciale.

* Subprogramul 3 are ca scop sensibilizarea publicului cu privire la riscul seismic și promovarea implicării cetățenilor în implementarea celorlalte subprograme.

Acest program poate fi inclus ca o componentă orizontală în Subprogramele 1 și 2.

Noi blocuri, cu peste 240 apartamente, in Capitala

Costuri

Suma totală necesară de investit, estimată la 13,6 miliarde euro, se bazează pe următoarele ipoteze:

* Clădiri rezidențiale unifamiliale

Actualul cod de proiectare seismică specifică faptul că aceste clădiri trebuie să se comporte adecvat în cazul unui unui cutremur cu magnitudine mai mare.

În consecință, s-a presupus că jumătate din clădirile rezidențiale unifamiliale necesită consolidare seismică.

Consolidarea seismică în zonele urbane este mai scumpă decât în zonele rurale, deoarece în zonele rurale cele mai multe clădiri rezidențiale unifamiliale sunt clădiri cu un singur etaj îmbătrânite, care pot fi consolidate cu soluții mai accesibile și mai simple din punct de vedere tehnic decât clădirile cu mai multe etaje.

Deoarece noile case cu un singur etaj din zonele rurale costă în medie 400 de euro/mp (fără TVA), se estimează un cost al consolidării de aproximativ jumătate din costul de înlocuire.

În zonele urbane, costurile de construcție sunt considerate mai mari cu 50% decât în zonele rurale – adică, costul de înlocuire este estimat la 600 de euro/mp.

* Clădiri rezidențiale multifamiliale. Aceste clădiri sunt structuri mai complicate care necesită intervenții mai scumpe. Prin urmare, 800 euro/mp (fără TVA) a fost estimat drept cost de înlocuire.

* Clădiri de învățământ. Cele mai comune tipuri de clădiri au maxim 4 etaje, cu sisteme structurale și instalații convenționale. Prin urmare, specialiștii statului au anticipat un cost de înlocuire similar cu clădirile rezidențiale cu mai multe etaje. Cea mai mare parte a infrastructurii educaționale este veche, multe clădiri necesitând consolidarea pentru a îndeplini cerințele actuale ale codului seismic, astfel, s-a presupus că 75% din clădirile existente ar putea necesita consolidare seismică.

* Unități medicale. Clădirile spitalelor sunt mai complicate din punct de vedere arhitectural sau al sistemelor structurale, cu instalații specializate și, prin urmare, cu un cost mai mare de înlocuire.

Se estimează un cost de înlocuire în cazul unui spital cu mai mare 25% decât costul de înlocuire pentru o clădire rezidențială.

La fel ca în cazul infrastructurii educaționale, majoritatea clădirilor de asistență medicală sunt clădiri vechi și probabil foarte vulnerabile. În consecință, se poate presupune că 75% din clădirile existente au nevoie de consolidare seismică.

* Clădiri administrative. Multe birouri administrative se află în clădiri vechi, care au fost construite înainte de aplicarea primului cod de proiectare seismică; prin urmare, pot necesita consolidare seismică extinsă. În cazul clădirilor construite după anii 1960, ar putea fi necesare intervenții de consolidare mai puțin invazive.

Se presupune că aproximativ 65% din clădirile administrative existente au nevoie de consolidare seismică.

Pentru estimarea costurilor, se presupune un cost de înlocuire de 800 euro/mp (fără TVA).

* Clădiri comerciale. Există o mare varietate de clădiri comerciale în România, dar în prezent sunt disponibile puține informații despre starea și vulnerabilitatea acestora. Pentru această lucrare se presupune că jumătate din suprafața construită asociată clădirilor comerciale necesită consolidare seismică.

În ceea ce privește costurile de înlocuire, se estimează 1000 euro/mp pentru hoteluri, 800 euro/mp pentru restaurante și 600 euro/mp pentru zonele comerciale (fără TVA).

 

Descărcați aici Proiectul Strategiei

 

Login Required

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021

 

Sus