Erdbewegung-Osteuropa

600 mil euro despagubiri pentru prabusirea cladirilor Arhivei din Koln

Orașul Köln, compania Kölner Verkehrs-Betriebe și consorțiul Nord-Süd-Stadtbahn Köln Los Süd, în care filiala Strabag Ed. Züblin AG participă cu o treime, au convenit asupra soluționării extrajudiciare a proceselor civile privind prăbușirea clădirilor Arhivei orașului Köln la 3 martie 2009.

Toate pretențiile orașului vor fi soluționate prin plată de către consorțiu a 600 milioane de euro. Consorțiul a convenit, de asemenea, să efectueze, pe cheltuiala sa, reamenajarea și finalizarea extinsă a carcasei structurale a instalației de comutare a traseului, precum și integrarea unui spațiu pentru un viitor memorial.

Cota proporțională aferentă Grupului Strabag din despăgubiri se ridică la 200 de milioane de euro. Datorită acoperirii cu asigurări și provizioanelor de risc, plata acestei sume nu va afecta impactul veniturilor grupului Strabag SE pentru exercițiul financiar 2020.

Acordul ajută la evitarea unei alte dispute juridice îndelungate cu privire la cauza și cantitatea pagubelor, care ar consuma resurse materiale și umane.

În ciuda faptului că nu a fost clarificată în mod concludent cauza pagubelor, oficialii Strabag spun că grupul a fost de acord să întrerupă inspecțiile de recunoaștere la locul accidentului. Aceasta face posibilă recondiționarea și finalizarea instalației de comutare a șinelor și încheierea liniei de metrou.

Consiliul de administrație al Strabag SE salută acordul, care încheie o etapă lungă de incertitudine. „Având în vedere problema extrem de complexă cu privire la cauza prejudiciului, care a ținut toate părțile implicate ocupate mai mult de 11 ani și probabil le-ar fi ținut ocupate încă 10-15 ani, iar după analizarea intensă a tuturor opțiunilor, noi considerăm că acordul încheiat este rezonabil – nu numai pentru toți participanții la proiect, ci și pentru acționarii noștri”, spune Thomas Birtel, CEO Strabag SE și președinte al Consiliului de Supraveghere al Ed. Züblin AG.

La 3 martie 2009, după prânz, clădirea Arhivei situată la câteva sute de metri de Dom, în vechiul cartier Severin, a disparut în numai câteva minute într-un crater de peste 50 de metri. Clădirea adăpostea una dintre cele mai mari arhive istorice din Germania. După prima clădire, au urmat celelalte două de câte 4 etaje care s-au înclinat și au căzut.

La prima conferință de presă după eveniment, experții au declarat că unul dintre motivele acestei catastrofe, ar putea fi faptul că sub strada Severin se construia de mai bine de 10 ani tunelul unui metrou.

 

 

 

Citiți și:

Proiect imobiliar, propus intr-o zona protejata a Capitalei

Proiecte dintr-un parc industrial, in aprobare

Ansamblu industrial langa Bucuresti, pe mai mult de 1 ha

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2020

Sus
Translate »