Erdbewegung-Osteuropa

Abuz in serviciu la Modern Calor SA si Elsaco Electronic SRL

Atât Florin Sandu, directorul general Modern Calor SA, împreună cu mai mulți directori ai firmei, cât și compania Elsaco Electronic SRL și reprezentanți ai acesteia, au fost trimiși în judecată de către procurorii DNA pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu și complicitate.
Potrivit procurorilor DNA, la data de 19 iunie 2013, între Modern Calor SA (societatea de termoficare din municipiul Botoșani) și o asociere de firme al cărei lider era Elsaco Electronic SRL, a fost încheiat un contract de mentenanță a unor grupuri de producere a energiei termice (module de cogenerare).

Contractul ar fi fost încheiat cu încălcarea dispozițiilor legale în materia achizițiilor publice și la un preț supraevaluat, documentul respectiv fiind semnat și de Sandu Florin, în calitate de director general al Modern Calor SA Botoșani.
Întrucât asocierea reprezentată de Elsaco Electronic SRL nu avea posibilitățile tehnice de a presta acest gen de servicii, aceasta a subcontractat serviciile de mentenanță respective la un preț mai mic față de cel care urma să îi fie plătit de către beneficiarul final Modern Calor SA.

Societatea care în realitate a efectuat serviciile de mentenanță era aceeași care furnizase modulele de cogenerare și care era autorizată de producătorul modulelor să presteze activități de service pe teritoriul României.
În același context, în perioada 21 iunie – 15 octombrie 2013, Elsaco Electronic SRL a emis trei facturi fiscale, aferente serviciilor de mentenanță prestate în perioada 16 noiembrie 2012 – 30 iunie 2013, în valoare de 1.156.525 lei fără TVA, care au fost acceptate la plată de către inculpații Sandu Florin, Diaconu Ion și Agapie Denisia-Paula, deși serviciile respective nu fuseseră prestate în realitate (existând o discrepanță evidentă între perioada prestării serviciilor facturate și data intrării în vigoare a contractului).
La aprobarea la plată a celor trei facturi au contribuit și Ursache Claudiu-Mihai care a acordat viza de control financiar preventiv și Puflea Cristian care a confirmat realitatea serviciilor prestate.
Rezultatul acestor demersuri a fost producerea unui prejudiciu în patrimoniul Modern Calor în sumă de 2.364.449 lei, sumă care reprezintă în același timp un folos necuvenit pentru asocierea de firme al cărei lider era Elsaco Electronic SRL.
Procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile, imobile și asupra unor părți sociale ce aparțin inculpaților.
Trebuie menționat că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Inculpații din acest dosar sunt:
* Florin Sandu, director general al Modern Calor SA Botoșani, societate cu capital integral de stat, pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul;

* Ion Diaconu, la data faptei director tehnic și împuternicit al directorului general al Modern Calor SA pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul;
* Denisia – Paula Agapie, director economic în cadrul Modern Calor SA pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul;

* Claudiu-Mihai Ursache, șef serviciu financiar contabil în cadrul Modern Calor SA Botoșani pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul;
* Cristian Puflea, șef atelier exploatare furnizare dispecerat, în cadrul Modern Calor SA Botoșani pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul.
* Elsaco Electronic SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul;

* Aurelian Anghelache și Ovidiu Butnaru, reprezentanți ai Elsaco Electronic SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul.
Citiți și:

Pregatiri pentru un amplu proiect imobiliar in Bucuresti

Lucrari de peste 19 mil lei pentru reabilitarea unei strazi, in pregatire

Proiect de peste 29 mil euro pentru o retea de apa si canalizare

Peste 120 mil lei pentru reabilitarea unui drum transilvanean

Lupta pentru reabilitarea unui DN cu peste 57 mil euro

Sprijin pentru construirea unui obiectiv de investitii

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor

 ARENA Constructiilor nov – dec 2017 (click aici)coperta-ac8-mare  ARENA Constructiilor , oct 2017  (click aici) coperta-ac7

 

Sus
Translate »