Oferte locuri de munca top

Achizitii publice: maxim 1% garantii pentru contractele sub 25 mil euro

Noile norme metodologice pentru atribuirea contractelor sectoriale, dar și cele privind atribuirea contractelor de achiziție publică prevăd ca, pentru atribuirea contractelor a căror valoare estimată nu depășește 25.000.000 euro, cuantumul garanțiilor de participare să nu depășească 1% din valoarea estimată a contractului ce urmează să fie atribuit.

Noile norme, publicate luni în Monitorul Oficial, modifică HG 394/2016 pentru contractele sectoriale, respectiv HG 395/2016 pentru contractele de achiziții publice.

Pe lângă stabilirea nivelului garanției, normele stabilesc că instrumentul de garantare trebuie să prevadă că plata garanției de participare se va executa necondiționat, respectiv la prima cerere a beneficiarului, pe baza declarației acestuia cu privire la culpa persoanei garantate și se prezintă autorității contractante până în data – limită de depunere a ofertelor.

De partea cealaltă, comisia de evaluare are obligația să respingă ofertele ce nu se încadrează în dispozițiile legale. Conform noului act normativ, în prezent, oferta poate fi respinsă de comisie și în cazul în care fie câteva aspecte sunt neclare și nu clarifică eventualele neconcordanțe dintre procedură și legislație, fie nu a fost depusă dovada garanției de participare la data – limită.

Nu în ultimul rând, un alt punct comun din noul pachet legislativ constă în faptul că documentele constatatoare pot fi contestate potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare. După încheierea perioadei în care pot fi depuse contestații, documentele constatatoare trebuie să fie publicate în SEAP.

Pentru contractele sectoriale, o altă modificare adusă asupra HG 394/2016 este abrogarea alineatului prin care strategia de contractare, inițiată de entitatea contractantă, era supusă evaluării ANAP, împreună cu documentația de atribuire pentru inițierea procedurii, fiind definită drept document al fiecărei achiziții cu o valoarea estimată egală sau mai mare decât pragul stabilit legal.

De asemenea, a fost introdus un nou prag valoric de evaluare al ANAP, și anume 4.445.400 lei pentru contractele sectoriale de servicii care au ca obiect servicii sociale și alte servicii specifice, prevăzute legal.

Din cadrul comisiei de evaluare a contractelor pot face parte membri aparținând entității contractante. În cazul în care beneficiarul final este o altă entitate contractantă, membrii comisiei de evaluare vor fi parte din aceasta.

Pentru contractele de achiziții publice, o altă modificare adusă asupra HG nr. 395/2016 constă în introducerea unui alt prag valoric de evaluare ANAP, de 3.334.050 lei pentru contractele de achiziție publică/acordurile – cadru de servicii care au ca obiect servicii sociale și alte servicii specifice, prevăzute legal.

Ca și în cazul contractelor sectoriale, oferta poate fi respinsă de comisie și în cazul în care fie câteva aspecte sunt neclare și nu clarifică eventualele neconcordanțe dintre procedură și legislație, fie nu a fost depusă dovada garanției de participare la data – limită.

 

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia nov – dec 2016

Sus