Oferte locuri de munca top

Ajutorul de stat pentru plata carburantilor, astazi la Guvern

Schema de ajutor de stat prin care 3.000 de operatori economici vor beneficia de susținere financiară pentru carburanții achiziționați va fi astăzi discutată în cadrul ședinței de Guvern.

Beneficiarii schemei sunt operatorii economici care efectuează transport rutier de mărfuri în cont propriu sau contra cost, precum şi transportul de persoane prin servicii regulate, inclusiv transportul public local de persoane.

Statul va oferi fonduri nerambursabile de 50 bani pe litrul de combustibil achiziționat, dar nu mai mult de 400.000 euro per întreprindere.

Schema de ajutor ce urmează să fie aprobată va dura până la 31 decembrie 2022 pentru emiterea dispozițiilor de plată aferente deciziilor de aprobare a cererilor de compensare pentru creșterea prețului la combustibil. Până la 31 iulie 2023 vor fi făcute plățile pentru ajutorul de stat.

Bugetul total maxim estimat al schemei este de 300 milioane lei, cu posibilitatea suplimentării.

Fabrica unei multinationale va fi extinsa cu peste 20 mii mp

Schema se aplică operatorilor de transport rutier care desfășoară activități de:
* transport rutier de mărfuri în cont propriu sau contra cost, cu autovehicule ori ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri şi cu o greutate brută maximă autorizată de cel puţin 7,5 tone;
* transport rutier de mărfuri în cont propriu sau contra cost, cu autovehicule ori ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri şi cu o greutate brută maximă autorizată ce depășește 3,5 tone, dar nu mai mult de 7,5 tone;
* transport rutier de mărfuri național și internațional contra cost, cu ajutorul unor autovehicule sau combinaţii de vehicule destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri şi cu o greutate brută maximă autorizată ce depăşeşte 2,5 tone, dar nu mai mult de 3,5 tone;
* transportul de persoane, regulat și ocazional, inclusiv transportul public local de persoane, cu un autovehicul din categoria M2 ori M3.

Impactul creșterii prețului carburantului
În aprilie 2022, prețul combustibilului a ajuns să reprezinte 55% din costurile de operare ale transportatorilor, față de 47% în luna decembrie 2021. De la începutul anului până în prezent prețul combustibilului a crescut cu 39%.
Majorarea dobânzii de politică monetară a BNR la 3% în aprilie a condus la creșterea ROBOR până 4,68% la data de 6 aprilie, cel mai mare nivel din ultimii 9 ani. Firmele de transport rutier cu finanțări în derulare vor achita mai mult lunar. Costurile cu finanțarea au crescut cu 12% în acest an pentru transportatori.

De asemenea, în perioada decembrie 2021 – 4 aprilie 2022 costul de operare al transportului rutier de marfă a crescut cu 21% pentru transport național și cu 12% pentru transport internațional.

Este de menționat faptul că firmele de transport rutier au o marja de profit net de 6-7%, iar în condițiile creșterii costurilor cu 21% transportatorii nu au posibilitatea absorbției acestora, majoritatea riscând falimentul.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/ mai 2022

 

 

Sus